Overgewicht is een belangrijk probleem in Nederland blijkt uit cijfers van het CBS. Meer dan de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder is te zwaar. Afvallen en vervolgens op een gezond gewicht blijven blijkt in de praktijk erg lastig. Daarom vinden er steeds meer initiatieven plaats om overgewicht aan te pakken.

Overgewicht kent vaak diverse oorzaken

Overgewicht kent meestal verschillende oorzaken. Oorzaken van overgewicht kunnen gevonden worden in biologische, sociale maar ook psychische aspecten. Zo hebben sommige mensen genetische aanleg om eerder dik te worden dan andere mensen.

Ook de sociale omgeving is van invloed op je gewicht. Zo is bekend dat kinderen die opgroeien in een gezin waarbij de ouders overgewicht hebben meer kans hebben om later zelf ook overgewicht te ontwikkelen.

De combinatie van factoren zorgt ervoor dat de behandeling van obesitas vaak complex is. Om het probleem aan te pakken is echter wel inzicht nodig in de onderliggende oorzaken.

Sommige mensen zijn in staat om dit inzicht zelf te verkrijgen. In de meeste gevallen is een verstoring in de energiebalans een belangrijke oorzaak voor overgewicht. In dat geval gaat er structureel meer energie het lichaam in dan dat eruit gaat. In de praktijk zien we daarom dat mensen met overgewicht maar ook diëtisten en afslankwebsites zich in eerste instantie gaan richten op voeding en beweging. Zo beschrijft deze website over afvallen uitgebreid hoe de energiebalans van invloed is op ons gewicht.

Met deze aanpak lukt het meestal wel om wat kilo’s kwijt te raken. Om echter structureel op een gezonder gewicht te blijven blijkt toch veelal een stuk lastiger. Meestal zijn er dus meer oorzaken voor het overgewicht dan enkel ongezonde voeding en te weinig beweging.

Afvallen met medische begeleiding

Toch zien we dat overgewicht een groot probleem blijft in onze samenleving. Dit bekent dat we over het algemeen niet goed in staat zijn om ons gewicht te controleren. Het aanpassen van onze leefstijl blijkt in de praktijk erg lastig.

Tegenwoordig is het daarom onder voorwaarden mogelijk om gebruik te maken van zogenaamde gecombineerde leefstijl interventies. Daarbij wordt vaak de hulp ingeschakeld van een leefstijlcoach. Deze coach helpt vervolgens om je voeding en beweging op orde te krijgen. De leefstijlcoach kijkt echter ook verder dan enkele voeding en beweging. Daarom worden er vaak een diëtist en fysiotherapeut aan het team van begeleiders toegevoegd.

Er zijn in Nederland inmiddels drie bekende meerjarige interventies beschikbaar. Deze zijn ontwikkeld voor mensen met gezondheidsrisico’s die gerelateerd zijn aan overgewicht. De eerste interventie heet de “beweegkuur”. Deze interventie richt zich naast voeding en beweging ook op gedragsverandering.

Verder kennen we in Nederland de interventie CooL. Dit is een afkorting voor “coaching op leefstijl”. Ook hierbij werkt de patiënt (BMI > 25) samen met een leefstijlcoach waarbij de aandacht uitgaat naar gedrag en motivatie.

Verder heeft de GGD de interventie Slimmer ontwikkeld. Op basis van casemanagement gaan deelnemers aan de slag met voeding en beweging. Verschil met de andere methoden is dat de uitvoering/regie bij de zorgverleners ligt. Deze interventie richt zich op mensen met een verhoogd risico op obesitas en diabetes type II.

Obesitas en medicatie

Een huisarts kan je helpen om de voor jou meest geschikte aanpak van overgewicht vast te stellen. Naast leefstijlaanpassingen kan de huisarts in het geval er sprake is van obesitas ook medicatie voorschrijven. In Nederland schrijven artsen in dat geval vaak het medicijn Xenical Orlistat voor dat de opname van vet in het lichaam tegengaat.

Wil je online medicatie bestellen dan is het belangrijk om vast te stellen dat je te maken hebt met een betrouwbare partner. De overheid heeft daarvoor richtlijnen uitgevaardigd hoe je dat als consument kunt doen. Ook is er een publieke campagne over gevoerd. Inmiddels zien we dat ook betrouwbare medische websites ‘s deze richtlijnen overnemen en toelichten.