Tegenwoordig fietsen steeds meer mensen met een elektrische fiets. Alhoewel de elektrische fiets eerst bekend stond als een senioren fiets, gebruiken vele (jong) volwassenen ook een elektrische fiets. Geloof je het niet? Dan kijk eens naar het aantal verkochte fietsen in Nederland. Er zijn vorig jaar in Nederland in totaal ruim één miljoen fietsen verkocht en meer dan de helft hiervan zijn e-bikes. Een paar jaar terug was dit aantal veel lager. Fietsen op een elektrische fiets heeft dan ook veel voordelen, alhoewel er helaas ook een aantal nadelen zijn. Daarom leggen we in deze blog de voor- en nadelen van een elektrische fiets naast elkaar, zodat je voor jezelf kunt beslissen of een elektrische fiets iets voor jou is.

Van klachten naar positieve ervaringen

Een elektrische fiets maakt lange afstanden fietsen een stuk gemakkelijker, maar sommige mensen hebben ook minder positieve ervaringen. Een elektrische fiets is een stuk complexer dan een normale fiets en heeft daardoor ook meer extra onderdelen. Door deze extra onderdelen loop je dan ook een groter risico dat er iets kapot gaat. Toen de elektrische fiets pas net op de markt was, was dit zeker een groot probleem. Er waren vaak problemen met de motor, de accu, of de sensor. Hierover kwamen bij e-bike winkels, zoals Amslod, vele klachten binnen.

Tegenwoordig is de technologie van de e-bike gelukkig vele malen beter geworden, waardoor dit bijna nooit voorkomt. E-bike fabrikanten hebben geleerd van hun fouten! De technologie en materialen zijn de laatste jaren steeds beter geworden en  dit is ook terug te zien in de meningen van de mensen met een elektrische fiets. Zoek bijvoorbeeld eens op: reviews Amslod. Je zult merken dan de eigenaren van een elektrische fiets de laatste jaren steeds positiever worden over hun e-bike. Al met al zijn de klachten dus voor een groot deel omgedraaid in positieve ervaringen Amslod. Al blijft het natuurlijk aan te raden om regelmatig je elektrische fiets, net zoals een gewone fiets, na te laten kijken. Zo ben je ervan verzekerd dat je fiets in topconditie blijft!

Redenen achter keuze voor elektrische fietsen

Als we kijken naar de redenen waarom mensen voor een elektrische fiets kiezen, zie we dat vooral de kwaliteit van e-bikes en het gemak van een e-bike worden genoemd. Als mensen eenmaal met een elektrische fiets rijden, bevalt het eigenlijk zo goed dat ze niet meer terug willen naar een gewone fiets. Het kost namelijk veel minder moeite! Dit is zeker een groot pluspunt. Fietsen vraagt een behoorlijke inspanning van ons. Zeker wanneer je tegen de wind in fietst. Met een elektrische fiets heb je hier echter geen last meer van! Een elektrische fiets trapt minder zwaar. Door de motor die er in zit, hoef je veel minder kracht te geven tijdens het trappen. Fietsen wordt dus nog simpeler. Hierdoor kun je meer genieten van de rit.

Een andere redenen waarom steeds meer mensen een elektrische fiets willen is de lange afstand die ze elke dag moeten fietsen. We worden altijd aangemoedigd om met de fiets naar het werk te komen. Dit is beter voor het milieu en beter voor onze gezondheid. Niet iedereen woont echter dicht bij zijn of haar werk. Als je een lange afstand moet fietsen, zul je waarschijnlijk meer verleidt worden om de auto te pakken, maar met een elektrische fiets ervaren mensen minder snel de neiging om de auto te nemen. Zoals we als hierboven benoemen, is fietsen met een e-bike gemakkelijker vanwege de motor. Deze motor zorgt er ook voor dat je veel sneller kunt fietsen. Sneller fietsen betekent automatisch ook sneller op je bestemming zijn! Hierdoor kun jij ´'s ochtends misschien net iets langer in bed blijven liggen en ben je ´'s avonds net iets eerder thuis. Dit is ideaal voor mensen die elke dag de fiets nodig hebben.

Conclusie

De elektrische fiets heeft sinds de introductie op de markt, vele verbeteringen gehad. Zowel de materialen, de technologie, als het gebruiksgemak worden steeds beter. Daarom groeit het aantal mensen met een elektrische fiets elk jaar meer en meer. Met een elektrische fiets hoef je niet jezelf niet langer elke dag kapot te trappen en ben je sneller op je bestemming dan ooit tevoren. Het enige nadeel van een elektrische fiets, is dat de e-bike meer verzorging vraagt dan een normale fiets. Door de motor, accu en andere technische onderdelen moet je voorzichtiger met een elektrische fiets omgaan. Dit is echter een kleine moeite voor het dagelijkse plezier dat een elektrische fiets je kan brengen. Een elektrische fiets is dus zeker een aanrader!