In een maatschappij met hoge prestatiedruk en stress zien we steeds meer mensen een stapje terug doen en rust inbouwen in het dagelijkse leven. Meditatie, iets dat eigenlijk al eeuwenoud is, wordt daardoor steeds populairder. Het is echter lastig om je voor te stellen wat mediteren inhoudt, als je je er nooit in verdiept hebt. In dit artikel beschrijven we daarom wat meditatie is, wat de voordelen daarvan zijn, uit welke vormen je kunt kiezen en hoe je er makkelijk mee kunt beginnen.

Wat is meditatie?

Veel mensen die nog nooit gemediteerd hebben, hebben vaak wel een vaag - maar vooral zweverig - beeld van meditatie. Gezien het nu zo algemeen bekend wordt, lijkt het alsof het vrij nieuw is, maar meditatie is eigenlijk al eeuwenoud. Het ontstaan ligt namelijk bij het Hindoeïsme en Boeddhisme.

Wanneer je op internet naar informatie zoekt over meditatie, zul je vinden dat het een vorm van spirituele oefening is. Dat klinkt heftig, maar laat je daardoor niet afschrikken. Mediteren is als het ware een oefening voor je geest en dat biedt vele voordelen.

Voordelen van meditatie

Steeds meer mensen beginnen met mediteren en dat doen ze vaak niet omdat ze niets anders te doen hebben. Vrijwel altijd horen of lezen ze over de voordelen van meditatie en besluiten ze dan om het eens te proberen. Inmiddels zijn de voordelen van meditatie zelfs wetenschappelijk bewezen.

Enkele voorbeelden van wat meditatie voor je kan doen: het verminderen van stress, het verhogen van je productiviteit, het versterken van je immuunsysteem, het verminderen van depressie, het verhogen van je energieniveau, het verbeteren van je slaap en het creëren van innerlijke rust.

Je begrijpt nu waarschijnlijk wel waarom zoveel mensen zich tegenwoordig wagen aan meditatie. Het is wel goed om te vermelden dat je deze voordelen niet met één keer mediteren ervaart. Je zult er zeker wat rustiger van worden, maar meditatie is echt iets dat je moet oefenen en volhouden.

Vormen van meditatie

Er worden een heleboel vormen van meditatie beschreven, wat betekent dat er voor iedereen eigenlijk wel wat wils is. Een hele bekende vorm is de ademhalingsmeditatie, waarbij je enkel en alleen focust op je ademhaling. Bij concentratie meditatie focus je je bijvoorbeeld op een vlammetje.

Daarnaast kun je kiezen voor Vipassana meditatie waarbij je je bewust bent van al je gedachten en emoties, maar je ze niet veroordeelt. Een andere vorm van meditatie is de mantra meditatie, die draait om de focus op een mantra (zoals de welbekende ‘om’) in plaats van afdwalende gedachten.

Ook transcedente meditatie (tweemaal per dag 20 minuten mediteren) is een eeuwenoude methode die steeds populairder wordt. Zo zijn er nog veel meer vormen van meditatie te vinden en het is een kwestie van proberen om te kijken welke vorm je het meeste aanspreekt en bij je past.

Hoe je kunt (beginnen met) mediteren

Net zoals met zoveel dingen, is beginnen het lastigste. Je hebt namelijk geen idee wat goed of fout is en wat je kunt verwachten. Misschien ben je zelfs bang voor gedachten die in je op zullen komen. Maar het enige advies is toch om het gewoon te doen en wees gerust: je kunt het niet fout doen!

Op Youtube vind je duizenden meditatievideo’s, zoals begeleide meditaties (met stem) of met enkel muziek. Ook zijn er vele apps beschikbaar, zoals Headspace, Meditation Moments, Insight Timer, de Mindfulness App & Let’s Meditate. 

Experimenteer met een geleide meditatie, met enkel muziek of gewoon stilte met een timer. Trek je even terug, zodat je niet gestoord kunt worden en vind uit wat voor meditatievorm voor jou werkt. Ontdek ook welk moment voor jou het beste werkt: wellicht is dat in de ochtend of juist in de avond.

Succes & vergeet niet: oefening baart kunst, de voordelen ga je vanzelf ervaren!

---

Deze blog is geschreven door Mariëlle van The Green Guide, een website vol inspiratie over dierproefvrije & natuurlijke beauty, eerlijke & duurzame kleding, veganisme, minimalisme, duurzaamheid, mindfulness, gezondheid, spiritualiteit en reizen.