Wat we drinken draagt voor bijna een kwart bij aan de totale klimaatbelasting van voeding. Tijdens deze tropische dagen maakt het voor het klimaat verschil met welk drankje je je dorst lest. Kraanwater krijgt de beste score, terwijl een koffie verkeerd de biefstuk onder de drankjes is door de grote hoeveelheid melk die erin zit. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Klimaatwinst boek je ook door niks te verspillen, te kiezen voor de juiste verpakking en je zuivel te beperken tot de richtlijn van de Schijf van Vijf.

Het onderzoek van Milieu Centraal richt zich op de klimaatbelasting van wat we thuis drinken

Klimaattips voor dranken

Kraanwater is de klimaatvriendelijkste dorstlesser. Gemiddeld drinkt elke Nederlander al ruim 2 glazen water per dag. Na water drinken we thuis het meest koffie. De klimaatimpact van koffie hangt sterk af van of je op maat zet en hoeveel melk je erin doet. Drink je je koffie zwart, dan is de klimaatscore relatief laag. Drink je altijd cappuccino dan is de impact van je bakkie al gauw vier keer zo hoog. “Naast vaker een glas kraanwater drinken, kan je voor het klimaat het beste niet meer zuivel gebruiken dan goed is voor je gezondheid”, zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

Verschillen per drankje

Bij koffie en thee schiet de klimaatimpact vooral omhoog door het energiegebruik van het verwarmen van het water, zeker als je teveel zet. Bij zuivel komen veel broeikasgassen vrij bij de veehouderij en de productie van het veevoer. Ook verspillen we een kwart van alle zuivel die we kopen. Bij wijn, bier, sap en frisdrank kan de verpakking veel bijdragen aan de totale klimaatscore. Bij sap en wijn is bovendien de teelt van de grondstoffen van belang. Dit geldt ook voor bier: een pilsje scoort drie keer zo goed als speciaal bier, omdat daar minder mout voor nodig is.

Kraanwater versus fleswater

Wil je klimaatvriendelijker drinken? Dan kan je vaker een drankje vervangen door kraanwater. Als iedere Nederlander wekelijks 2 glazen fris inruilt voor kraanwater, besparen we per jaar net zoveel CO2 als het planten van een nieuw bos van 5.000 voetbalvelden groot. Kraanwater is 100 keer klimaatvriendelijker dan fleswater uit een anderhalve liter fles, en zelfs 200 keer beter dan een halve literflesje. Vul thuis en onderweg een hervulbare fles. Palland: “Vind je water saai? Geef het meer smaak door er komkommer, munt of een schijfje citroen aan toe te voegen”.

kleine-afbeelding-banner-naar-vergroting.jpg