Tegenwoordig zijn klinieken voor plastische chirurgie even toegankelijk als een manicure of pedicure. Jaarlijks worden er bijna 2 miljoen behandelingen uitgevoerd. Maar op welke factoren let je bij het kiezen van een goede kliniek voor plastische chirurgie?

In klinieken voor plastische chirurgie worden vaak ingrepen uitgevoerd die niet spoedeisend zijn, zoals een borstvergroting, oogbehandelingen of een facelift. Plastische chirurgie is populairder dan ooit. Bijna elke vrouw, en tegenwoordig zelfs man, kan wel iets verzinnen wat hij of zij aan zichzelf zou willen verbeteren. Plastische chirurgie is volledig ingeburgerd.

Ga langs bij je huisarts

Je hebt de keuze gemaakt voor plastische chirurgie. De volgende stap is op zoek gaan naar een kliniek en een chirurg. Maar hoe weet je nou waar je wél, maar vooral ook niét naar binnen moet stappen? Lees je eerst in over de ingreep die je wilt ondergaan en ga langs bij je eigen huisarts. Vaak kan je huisarts je een beetje op weg helpen bij het kiezen van de juiste plastische chirurg in de omgeving. Het is namelijk niet fijn om ver te reizen als je herstellende bent van een ingreep. Daarnaast kent jouw huisarts je (ziekte)geschiedenis en kan hij of zij je adviseren over eventuele gevolgen of problemen bij een operatie.  

Checklist kliniek plastische chirurgie

Heb je een kliniek gevonden? Aan de hand van deze checklist kun je nagaan of de plastisch chirurg en de kliniek bij je past:

  1. Ga na of de plastisch chirurg staat ingeschreven in het BIG-register en het Register van Geneeskundig Specialisten (RGS). Je kunt ook kijken of hij of zij lid is van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).
  2. Check de website van de kliniek. Is alle informatie over de artsen duidelijk en in het Nederlands te lezen?
  3. Raadpleeg een website met kliniekervaringen. Je kunt uit recensies veel informatie halen.
  4. Vertrouw niet te veel alleen op foto’s. Elk lichaam is uniek en de foto’s kunnen soms van andere bronnen komen.
  5. Zorg ervoor dat het consult plaatsvindt met de behandelend arts en dus niet met een plaatsvervanger of een consulente die geen arts is. Zorg er ook voor dat de arts genoeg tijd voor je neemt. Een goede arts heeft geen haast en wil alles duidelijk uitleggen voor de behandeling. Het is belangrijk dat de plastisch chirurg bij je past. Samen met de chirurg ga je namelijk het proces van de operatie én genezing in.  
  6. Maak een vragenlijstje voor je eerste consult. Vraag de arts bijvoorbeeld hoe vaak hij of zij de behandeling per maand uitvoert, hoe de nazorg bij de kliniek is geregeld en wat de totale kosten zijn inclusief eventuele opnamedagen.
  7. Vraag voldoende informatie op over de nazorg en maak gebruik van alle nacontroles.
  8. Zoek niet naar de goedkoopste kliniek, want aan kwaliteit hangt een prijskaartje. Maar betaal ook niet te veel. Ga na wat een behandeling gemiddeld kost en vergelijk klinieken met elkaar.
  9. Neem geen overhaaste beslissingen, ook niet als er op dat moment speciale aanbiedingen zijn. Laat je niet onder druk zetten.

De beste kliniek
Nederland telt veel aanbieders van plastische chirurgie-behandelingen. En de meeste artsen en klinieken zijn uitstekend. Maar de keuze voor een arts en kliniek is heel persoonlijk. Het ligt eraan waar je waarde aan hecht en bij welke arts je jezelf goed voelt. Wat voor de een de beste kliniek is, kan voor de ander een slechte kliniek zijn. Zorg dat je een arts vindt die je begrijpt en waar jij je prettig bij voelt. Vergelijk een aantal artsen en neem aan de hand daarvan een weloverwogen beslissing.

Geld lenen voor plastische chirurgie

Heb je onvoldoende spaargeld voorhanden en wil je een persoonlijke lening aanvragen voor je plastische chirurgie behandeling? Oriënteer je dan eerst goed op het afsluiten van een lening. De rentes tussen de verschillende aanbieders verschillen namelijk enorm. Eerst goed vergelijken zorgt ervoor dat je niet onnodig te veel rente betaalt voor je persoonlijke lening.