Want pijn hebben is al erg genoeg

Het overkomt alleen anderen. Denk je. En toch, op kwade dag, raak je door een ongeval gewond. Buiten je schuld om. En met zwaar of zelfs blijvend letsel. Een maalstroom aan emoties overvalt je. Hoe nu verder? Hoe moet het straks financieel? Tijd om een letselschade advocaat in te schakelen. Beter kunnen zij je niet maken. Stérker wel. Want pijn hebben is al erg genoeg.

Geen mens gaat de deur uit met het idee ‘vandaag krijg ik een ongeval’. En gelukkig maar. Je zou geen leven meer hebben. Je kunt natuurlijk wel voorzichtig zijn. Maar dan nog kun je gewond raken. Zomaar ineens. Is dat ongeval nu de schuld van iemand anders, door onvoorzichtigheid of nalatigheid. Van iemands (huis)dier. Of bijvoorbeeld door nalatigheid van een instantie of het bedrijf waar je voor werkt? Dan is het raadzaam een letselschade advocaat in te schakelen, die voor jou zowel genoegdoening als financiële compensatie(s) uit het juridische vuur zal gaan slepen.

LETSELSCHADE

Kort gezegd: je hebt schade, je lijdt schade. Daarom… Ontdek altijd jouw recht op schadevergoeding. Soms ook heb je zelfs recht op een vergoeding als het letsel (deels) jouw eigen schuld is. Welke schade je precies kunt claimen en de hoogte en duur hangt af van verschillende factoren zoals de ernst van het letsel, de soort letselschade en jouw persoonlijke situatie.

Letselschade overkomt je gewoon en kent velerlei oorzaken. Zoals een verkeersongeval • door (huis)dieren • door lichamelijk geweld • door sport en spel • ondeugdelijke producten • een bedrijfsongeval • door nalatigheid van je bedrijf of gemeente: bijvoorbeeld een gat in de stoep of het wegdek. Letselschade is trouwens niet alleen lichamelijk, maar kan natuurlijk ook geestelijk zijn (trauma).

Met de schrik en de pijn volgen al snel heel veel vragen, zoals…
• wie betaalt de (extra) kosten van artsen en therapeuten?
• ik ben opgenomen in het ziekenhuis. Kan ik daar ook een vergoeding voor krijgen?
• werken gaat (voorlopig) niet meer lukken. Wie betaalt nu mijn salaris, en moet mijn werkgever ook iets aan mijn situatie doen?
• ik kan het thuis niet mannen en heb hulp in de huishouding nodig. Wordt dat vergoed?
• klussen deed ik eerst altijd zelf. Kan ik nu voor alle extra kosten een schadevergoeding krijgen?
• en ja, hoe wordt smartengeld eigenlijk berekend?

– Allemaal brandende vragen waar een letselschade advocaat altijd vrijwel meteen het antwoord op weet, of deze snel voor jou achterhaalt. Dag en nacht; 24/7. In de meeste gevallen is rechtshulp helemaal gratis.

JE START EEN ZAAK OP ALS:

• iemand anders aansprakelijk is voor jouw letsel (waarbij klachten langer moeten duren dan 24 uur)
• je daar schade door lijdt
• kaart je zaak aan voor de verjaringstermijn (in de regel na vijf jaar, maar neem geen risico. Wacht niet te lang. Soms is trouwens niet altijd meteen duidelijk dat je bijvoorbeeld fysieke schade hebt geleden (en nog steeds lijdt.) Denk hierbij aan de verwoestende uitwerking van asbest, die zich vaak pas na jaren openbaart. Dan geldt een verjaringstermijn van twintig jaar.)

REKENFACTOREN

De hoogte van een schadeclaim is van de nodige factoren afhankelijk. Zo is een letselschadevergoeding gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. Een letselschade advocaat kijkt daarom allereerst naar het effect van het letsel op jouw inkomsten. Daarnaast neemt hij alle kosten die je door het letsel hebt moeten maken mee in de schadeclaim. Ten slotte wordt er gekeken naar een compensatie voor emotionele schade. Een optelsom van deze drie onderdelen zorgt uiteindelijk voor de totale letselschadeclaim.

DOE DE TEST!

Meer info en ook advies – kort, bondig, to the point! ­– over wat een letselschade advocaat voor jou kan beteken, vind je online op bijvoorbeeld https://www.flyct.nl/letselschade-advocaat/
Op deze site kun je ook binnen no-time achterhalen of je inderdaad recht hebt op financiële compensatie door simpelweg het invullen van een letselschadetest. Daarbij vertel je iets over het ongeval, wat er is gebeurd en wat je kwetsuren ongeveer zijn. En met de bijzondere smartengeldcalculator krijg je à la minute een indicatie van waar je ongeveer op kan rekenen. Vul gegevens in over je letsel en de oorzaak ervan en je persoonlijke situatie en de calculator rekent uit hoeveel smartengeld je bij benadering te wachten staat.

Als gezegd: beter kunnen letselschade advocaten je helaas niet maken. Maar sterker wel, door voor jou juridisch te vechten voor een rechtvaardige schadevergoeding.