Steeds meer mensen wenden zich tot het aanschaffen van supplementen. Per slot van rekening kunnen voedingssupplementen een relatief eenvoudige manier zijn om jouw voedingspatroon aan te vullen. Het is dus niet verwonderlijk dat er op het internet veel informatie over supplementen te vinden is.

Maar hoe kies je nu precies het juiste voedingssupplement dat aansluit op jouw voedingsstofbehoefte en levensstijl? Wellicht lijkt het eenvoudig om deze vraag te beantwoorden, maar tal van mensen hebben daar moeite mee. Misschien ben jij één van hen. In dat geval doe je er goed aan om dit artikel door te lezen, waarin wij ingaan op het proces voorafgaand aan het kopen van voedingssupplementen.

Het proces voorafgaand aan voedingssupplementen kopen

Alvorens je overgaat tot voedingssupplementen kopen, is het verstandig om na te gaan waarom je ze nodig hebt en hoe je ze op een verantwoorde manier kunt gebruiken. Gezondheid is immers een groot goed. Voorafgaand aan het aanschaffen van supplementen, is het raadzaam om te achterhalen of je één of meerdere voedingsstoftekorten hebt.

Wanneer je regelmatig klachten zoals vermoeidheid, verkoudheid en een futloos gevoel ervaart, dan kan dit te wijten zijn aan een voedingsstoftekort. In dat geval is het verstandig om een medisch specialist (zoals jouw huisarts) te raadplegen. Diegene kan middels bloedonderzoek aantonen of je daadwerkelijk een tekort aan voedingsstoffen hebt.

Als dat het geval is, kun je gericht op zoek gaan naar voedingssupplementen die deze tekorten bestrijden. Ook kun je in overleg met een voedingsdeskundige - zoals een diëtist - veranderingen aanbrengen in jouw voedingspatroon. Door jouw dieet aan te vullen met voedingsstofrijke voedingsmiddelen en hoogwaardige supplementen, kun je doeltreffend voedingsstoftekorten verhelpen.

Zo kies je de juiste supplementen die bij jou passen 

Nu je op basis van bloedonderzoek weet welke soort voedingssupplementen je kunt gebruiken, rest de vraag welke supplementen je moet kiezen. Er zijn namelijk veel verschillende aanbieders van supplementen. Om dit te vergemakkelijken, hebben wij onderstaand drie punten uitgewerkt die alle inhaken op het verantwoord kiezen van voedingssupplementen.

1. Raadpleeg een voedingsdeskundige 

Het kiezen en kopen van supplementen hoef je niet per se alleen te doen. Er zijn voedingsdeskundigen die jou daar graag bij helpen. Daarbij kun je onder andere denken aan  kwaliteitsgeregistreerde diëtisten. Aan de hand van hun kennis en kunde kunnen ze jou van gedegen advies voorzien omtrent het aanschaffen van voedingssupplementen. In samenspraak met diegene kun je op zoek gaan naar een hoogwaardig supplement dat geschikt voor jou is.

2. Doe online onderzoek naar aanbieders van supplementen 

Daarnaast kun je zelf actie ondernemen door online verschillende aanbieders van supplementen met elkaar te vergelijken. Het liefst kies je voor een merk dat bekend staat om een uitmuntende en zuivere kwaliteit. Tevens kun je nagaan of het desbetreffende merk over veel kennis beschikt. Zijn er bijvoorbeeld voedingsdeskundigen aangesloten bij de desbetreffende webshop? In dat geval wordt de kans vergroot dat de informatie op de website sluitend en betrouwbaar is.

3. Koop voedingssupplementen van een hoge kwaliteit 

Tot slot koop je idealiter supplementen van een hoge kwaliteit. Maar hoe weet je of een supplement kwalitatief hoogwaardig is? Welnu, er zijn een aantal verschillende zaken waar je op kunt letten:

  • Ten eerste kun je nagaan of een supplement vrij van schadelijke / overbodige toevoegingen is door het etiket grondig te lezen. Je wilt natuurlijk een zo zuiver mogelijk voedingssupplement aanschaffen. Herken je een voedingsstof of benaming niet? Doe dan online onderzoek of contacteer een voedingsdeskundige.
  • Ten tweede kun je de oorsprong van de gebruikte voedingsstoffen nagaan. Zijn deze bijvoorbeeld natuurlijk of synthetisch van aard? Veel mensen prefereren voedingssupplementen met natuurlijke micronutriënten.
  • Ten derde is er veelal op het supplementlabel te vinden of er genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) gebruikt zijn of niet. Dit zijn ingrediënten dan wel voedingsstoffen waarvan de genen door mensen veranderd zijn. Veel voedingsdeskundigen zijn ervan overtuigd dat het beter is om GMO’s te vermijden.