Wie op straat om zich heen kijkt zal het gemerkt hebben: e-bikes zijn enorm in opkomst. Tegenwoordig is één op de drie verkochte fietsen voorzien van elektrische trapondersteuning. Waar vroeger vooral senioren op een elektrische fiets stapten, zijn het tegenwoordig forensen en jongeren die een e-bike aanschaffen. Vaak als alternatief voor de auto of openbaar vervoer, maar ook om in beweging te blijven. Eén van de meest gestelde vragen over e-bikes: is elektrisch fietsen gezond?

Het antwoord is eenvoudig: fietsen op een e-bike is zeker gezond. Je bent in beweging, zij het met ondersteuning van een lichte motor, maar jouw lichaam is wel degelijk aan het werk. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om bij een voorwiel aangedreven fiets de ondersteunde motor uit te schakelen, waardoor je op geheel eigen kracht de tocht voortzet.

Elektrisch fietsen is gezonder dan critici eerder beweerden. Bezitters van een e-bike zijn eerder genegen om de fiets te pakken dan bezitters van een normale fiets. De afstanden die afgelegd worden zijn ook langer, afstanden tot 15 kilometer enkele rit zijn geen enkel probleem. Kort gezegd: e-bikers fietsen vaker en verder.

Drie redenen om elektrisch te gaan fietsen

  1. Fietsen verminderd stress
    Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die minstens één keer naar het werk of school fietsen 20% minder kans op stress hebben dan mensen die nooit fietsen. Mensen die vier dagen per week fietsen, verminderen het risico van stress zelfs tot maximaal 52%. Het onderzoek werd verricht door onderzoekinstituten uit Spanje, Engeland en de VS onder leiding van de Nederlandse professor Mark Nieuwenhuijsen, werkzaam bij het Barcelona Institute for Global Health.
  2. Fietsen voorkomt overgewicht
    Dat regelmatig bewegen gezond is weten de meesten wel. Door regelmatig te fietsen wordt lichaamsvet sneller verbrand. Een half uur per dag fietsen is al genoeg om de vetverbranding aan de gang te houden. Mensen die veel fietsen zijn slanker en gezonder.
  3. Fietsen voorkomt diabetes
    In Nederland is diabetes type 2 is één van de meest voorkomende ziektes. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder. Diabetes type 2 heeft meerdere oorzaken, maar te weinig lichaamsbeweging en overgewicht zijn twee veelvoorkomende oorzaken. Door regelmatig op je e-bike te stappen reduceer je deze kans enorm!