Een medische ingreep wordt vaak vanuit de zorgverzekering vergoed. Toch kan het voorkomen dat de zorgverzekeraar geen vergoeding vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering biedt. Een medische ingreep financieren kan via een geldlening, waarbij de keuze is uit twee verschillende leningen.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Vanuit de basisverzekering worden veel behandelingen met betrekking tot huisarts, geneesmiddelen, hulpmiddelen en fysiotherapie vergoed. Plastische chirurgie wordt alleen vergoed bij bepaalde medische indicaties. Wanneer het basispakket niet voldoende dekking biedt, vindt vergoeding vanuit de aanvullende verzekering plaats. Helaas worden cosmetische ingrepen alsmede behandelingen of ingrepen op eigen verzoek niet vanuit de basis- of aanvullende verzekering gedekt.

Medische ingreep financieren met een lening

Is een medische ingreep noodzakelijk (onderliggende ziekte, ongeval, cosmetische ingreep) en vallen deze kosten niet onder de zorgverzekering, dan is een lening een passende oplossing. Er zijn twee verschillende leningen mogelijk:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet

De persoonlijke lening sluit het beste aan op het financieren van een medische ingreep. In sommige gevallen pakt een doorlopend krediet beter uit.

De persoonlijke lening

Voor eenmalige ingrepen of behandelingen waarbij de totaalprijs bekend is, adviseren we een persoonlijke lening. Dit is tevens de meest voordelige oplossing. De persoonlijke lening bestaat uit een vooraf gesteld leenbedrag, vaste looptijd en vaste rente. Deze rente verandert niet, waardoor het te betalen maandbedrag gelijk blijft. Dit biedt meer zekerheid voor nu en de toekomst. Dankzij de lage rente is een persoonlijke lening ook nog eens erg aantrekkelijk.

Het doorlopend krediet: opnieuw geld opnemen

Sommige medische ingrepen vereisen een langdurig behandeltraject. Ook is niet altijd duidelijk wat hier de totale kosten van zijn. Het doorlopend krediet is een lening waarbij afgeloste bedragen weer opneembaar zijn (tot het maximale kredietlimiet). Zowel de looptijd als rente zijn variabel, de maandtermijn staat wel vast. Dankzij het doorlopende krediet is het altijd mogelijk om voor een aanvullende behandeling of medische ingreep te kiezen.

Extra aflossen op persoonlijke lening of doorlopend krediet

Na een medische ingreep ontstaan er vaak nieuwe kansen op het gebied van werk, relatie of het sociale leven. Sommige patiƫnten gaan na de ingreep (opnieuw) aan het werk of weten hun inkomen te verhogen. Wie extra geld kan vrijmaken, heeft de mogelijkheid om dit kosteloos af te lossen op de persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Dit verlaagt de maandlasten en zorgt voor een snellere aflossing. Het doorlopend krediet kan op elk gewenst moment worden opgezegd: hiermee stopt de mogelijkheid tot nieuwe geldopname.