Hardlopen is het prettigst bij een aangename temperatuur, maar je kunt je ook niet beperken tot een bepaald seizoen als je het trimmen serieus neemt. Ook in de winter heb je immers de beweging nodig. Naast het feit dat de drempel om buiten te gaan sporten dan wat hoger is, moet je hardlopen in de kou ook wat bewuster voorbereiden dan hardlopen bij een aangenamere temperatuur. We geven drie tips waarmee je blijft hardlopen in de winter.

Warming-up is cruciaal

Meer dan anders is op koude dagen een warming-up van groot belang voordat je begint met hardlopen. Omdat het langer duurt voordat je spieren opwarmen in koude omstandigheden, vergroot je het risico op blessures aanzienlijk als je zonder warming-up van start gaat. Neem daarom even de tijd van tevoren om je spieren op te warmen door middel van bijvoorbeeld draaibewegingen van de gewrichten om je lichaam los te werken. Raffel het niet af, maar neem voldoende tijd om je spieren te laten opwarmen en je gewrichten los te maken.

Je lichaam goed beschermen

Naast dat je lichaam goed opgewarmd wil worden voordat je in de koude buitenlucht langdurig inspanning gaat leveren, wil het ook goed beschermd worden tegen de kou. Daarom is een goede hardloopuitrusting uitzoeken voor het hardlopen in de winter belangrijk. Je hebt een sportjack nodig dat je beschermd tegen de koude wind en je warm houdt. Dit jack moet vochtregulerend zijn. Daaronder kun je een thermisch ondershirt dragen dat je romp warm houdt en transpiratievocht afvoert. Om je nek en hals niet bloot te stellen aan de kou, kun je een nekwarmer dragen die ook van thermisch materiaal gemaakt is. Ook is een fijne, lange sportbroek die je benen goed warm hout wenselijk. Draag ook een muts, zodat er niet te veel lichaamswarmte ontsnapt via je schedel. Ga je hardlopen in het donker, kies dan voor sportkleding die je goed zichtbaar maakt voor anderen.

Voldoende eten en drinken

Het is belangrijk om ervoor dat je voldoende brandstof hebt voor het hardlopen. Aangezien de kou ervoor zorgt dat je lichaam harder moet werken en dus ook meer verbrandt, heb je dus wat meer brandstof nodig dan anders. Eet niet vlak voordat je gaat hardlopen, maar laat er een veilige marge tussen zitten om te voorkomen dat je last hebt van een volle maag bij het lopen. Voor onderweg kun je een zakje energy gel of een energy bar meenemen. Deze zijn makkelijk te nuttigen en geven je snel nieuwe energie. Let er ook op dat je voldoende vocht tot je neemt, want door de kou merk je niet zo goed dat je vocht verliest.

Dan rest er nog de drempel waar je over moet om in de kou te gaan sporten. Een hardloopmaatje kan daarbij helpen, mits diegene op ongeveer hetzelfde tempo loopt als jij en het even lang kan volhouden. Rest ons vooral nog om je te waarschuwen voor eventuele gladheid en je veel succes te wensen bij het hardlopen!