Velen hebben over een hoop zaken rondom de uitvaart een uitgesproken mening, maar leggen ze deze dan wel vast? Nee, 52% van de Nederlandse bevolking doet dit niet. Dit blijkt uit onderzoek van de coöperatie DELA.

In dit onderzoek werd er ook gekeken naar wat nu de meest voorkomende wensen zijn. Wat mensen nu eigenlijk denken dat de prijs van een uitvaart is en hoe dit effect heeft op de manier waarop het vastleggen van de verzekering aanpakken.

Waarom is het nu al nodig om na te denken over de uitvaartverzekering?

Eigenlijk is het vastleggen van je uitvaartwensen een stukje zorg dragen voor je naasten. Wanneer jij komt te overlijden dan zullen zij belangrijke beslissingen moeten nemen. Daarnaast ben je bij het overlijden van een dierbare emotioneel kwetsbaar en dan is het absoluut niet de bedoeling om de nabestaanden met zorgen omtrent een groot bedrag op te zadelen. Soms kan het zijn dat je de zaken wel wilt vastleggen, maar dat je gewoon geen idee hebt waar je moet beginnen. Realiseren wat je wilt is vaak een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.

Het grote belang van een goede verzekering

Een uitvaartverzekering is een uitvaartverzekering zul je denken. Velen hebben de veronderstelling dat het verzekeren op zich zeker belangrijk is, maar dat de factor ‘bij wie’ niet veel uitmaakt. Niets is minder waar! Iedere verzekeraar heeft een hoop verschillende voorwaarden en iedere verzekeraar hanteert ander beleid. Zo kun je bij de ene verzekeraar bijvoorbeeld dezelfde goederen / diensten / verzekerd bedrag realiseren als bij de ander, maar dan tegen een lagere premie. Daarnaast kan het zijn dat tegen de premie die je nu betaald (als je al een verzekering hebt) meer kunt krijgen bij een andere verzekeraar. Het is dus ook zeker de moeite waard te kijken of je kunt overstappen.

Het zo dicht mogelijk komen bij de beste deal voor je verzekering doe je door uitvaartverzekeringen vergelijken. Op die manier bekijk je verschillende deals van verzekeraars om zo tot de conclusie te komen welke optie het beste is. De factoren die voor de keuze van een verzekering het meest belangrijk zijn worden op een rijtje gezet en per verzekeraar getoond. Zo kom je niet alleen op de beste verzekering uit, maar ook op de verzekering waar je een waardige uitvaart kunt laten organiseren tegen een zo laag mogelijke en eerlijke premie.

Zorg dat de nabestaanden je wensen kennen
Het is maar al te belangrijk dat je nabestaanden jouw uitvaartwensen kennen. Het kan soms lastig zijn om hierover te praten, maar dit geeft voor hen na het overlijden houvast. De uitvaart is een vreemd en vrij lastig onderwerp om te bespreken, dus gaan velen het liever uit de weg, begrijpelijk. Het is desondanks toch aan te raden om niet te lang te wachten met bespreken. Hoe eerder je deze last van je schouders kunt laten glijden, hoe beter.

Daarnaast hoef je er niet ineens uit het niets over te beginnen. Je kunt het ook aankondigen op een manier zoals ‘Wanneer je hier klaar voor bent zou ik het graag eens met je hebben over mijn uitvaartwensen.’ Op die manier weten je nabestaanden dat het aan de orde is.

Zij willen uiteraard een dienst organiseren die een waardig afscheid biedt zoals jij dat had gewild. Om dat te kunnen doen moeten ze uiteraard wel precies weten wat je wilt. Bespreek van te voren belangrijke beslissingen waarvan jij graag wilt dat ze genomen worden op een speciale manier.