Op zondag 25 maart 2018 begint de zomertijd. Dit weekeinde gaat de klok een uur vooruit. Van zaterdag op zondagnacht wordt de klok weer verzet. Als het zomertijd wordt gaat de klok van 2 uur ‘s nachts naar 3 uur ‘s nachts, vooruit dus. De “wintertijd” is de gewone tijd en duurt vijf maanden. Bij overgang naar zomertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ‘s ochtends later licht is en ‘s avonds later donker wordt. En sommige mensen hebben daar last van.

De zomertijd begint sinds 2001 op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (begin wintertijd)."Ongezond, zo stellen verschillende onderzoekers. Nachts om 02.00 uur wordt de klok een uur vooruit gezet. Door het vooruit zetten van de klok kan 's avonds een uur langer van het daglicht worden geprofiteerd. De zomertijd eindigt op 24 oktober 2010 om 03.00 uur. De zomertijd wordt jaarlijks ingesteld in alle lidstaten van de Europese Unie.

Zondagmorgen is ieders biologische klok dus een beetje in de war. Als je 's zondags altijd om 9.00 uur opstaat, is het licht van buiten dat van 8.00 uur. Je biologische klok geeft aan: blijf nog maar een uurtje liggen.

Sommige mensen hebben meer last van die overgang omdat de klok abrupt verzet wordt.  De meeste mensen hebben na twee dagen de biologisch klok weer gelijk met de tijd. Want na het verzetten van de klok loopt  je biologische klok eigenlijk iets te langzaam.Uit onderzoek blijkt dat mensen die er gevoelig voor zijn de eerste dagen met het nieuwe uur een minder goed werkend geheugen hebben. Ook zijn ze minder alert. Het is al eens aangetoond dat er meer verkeersongelukken gebeuren vlak na het ingaan van de zomertijd.

Symptomen kunnen vermoeidheid, geheugenverlies, desoriëntatie, gezwollen handen en voeten, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, draaierigheid en dergelijke zijn. Maar wat kan je daar nu aan doen. Volg deze simpele tips en je zult er minder last van hebben van de overgang naar zomertijd.

  1. Zet je horloge na 18.00 uur alvast op de zomertijd, dit kan werkelijk helpen om meer aan de nieuwe tijd te wennen!
  2. Drink geen alcohol of cafeïnehoudende dranken tijdens de overgang.
  3. Eet licht maar strategisch. Onthoud dat maaltijden met veel proteïnen je eerder wakker houden, koolhydraten je slaperig maken en je door vettig voedsel wat traag kunt worden.
  4. Sommige mensen zweren bij melatonine omdat deze bij een jetlag de slaap zou bevorderen.
  5. Neem maandag vrij om rustig te acclimatiseren.