Vanwege het heerlijke weer trekken Nederlanders de komende dagen weer massaal naar buiten. Wat de meesten zich daarbij niet realiseren is dat Uv-straling permanente schade aan de ogen kan veroorzaken. Het Oogfonds adviseert om de ogen te beschermen met een goede zonnebril.

Een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op staar (cataract). Recent onderzoek noemt daarnaast leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze oogaandoening is de grootste oorzaak van blijvende slechtziendheid in Nederland. Net als bij huidkanker treden de gevolgen op na opeenstapeling van schade over langere tijd. Een goede zonnebril is daarom essentieel. Dat advies geldt dubbel voor kinderen: zij zijn vaker buiten en hun ogen zijn extra gevoelig voor Uv-straling. ok op bewolkte dagen is de UV-straling in de zomer tussen 12.00 en 15.00 uur hoog – ook dan is een zonnebril nodig

Zorg dat je je zonnebril bij je hebt

Oogfonds-directeur Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Uit een eigen peiling is gebleken dat Nederlanders laks zijn met beschermen van hun ogen tegen de zon. Uv-straling zie en voel je dan ook niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op. Een goede zonnebril is net zo belangrijk als zonnebrandcrème. Zorg daarom dat je in de lente en de zomer altijd een zonnebril bij je hebt, zodat je deze op kan zetten als het nodig is.” 

Goede zonnebrillen voor een goede prijs, die precies passen

Zonnebrillen zijn verkrijgbaar vanaf 9 euro en bieden 100% UV-bescherming (categorie 3). Bij een opticien ben je er zeker van dat de zonnebril door een gediplomeerde opticien precies wordt afgepast op maat van het gezicht . Dit voorkomt dat schadelijk zonlicht langs de zonnebril in het oog komt.

Nieuwe folder: Uv-straling en ogen

Omdat het Oogfonds vaak vragen krijgt over Uv-straling en hoe de ogen hier het beste tegen beschermd kunnen worden, lanceert de stichting de nieuwe online folder ‘Ogen en Uv-straling’. Hierin wordt uitgelegd hoe je het risico kunt beperken en worden tips gegeven voor een goede zonnebril. De folder is te bestellen op www.oogfonds.nl/uv.

Bron: Oogfonds