Of je nu een gezin hebt of alleenstaand bent, je trouwe viervoeter maakt een belangrijk onderdeel uit van je leven. Het is je allerbeste vriend en geeft je onvoorwaardelijke liefde. In ruil daarvoor zorg jij dagelijks voor eten, water en voldoende beweging. Bijkomend voordeel: de aanbevolen hoeveelheid dagelijkse beweging is bij jou ook direct op peil. Met deze tips maken we de beweging met je hond nóg leuker. Zo blijven jij en je hond fit en gezond!

Een trouwer sportmaatje dan een hond is er niet. Ze staan altijd te springen om naar het park te gaan voor een workout. Altijd weer even enthousiast. Daar word je zelf toch ook gelijk blij van? Dat is direct een goede motivatie om zelf jullie ‘sportdate’ niet af te zeggen.

Krachtvoer

Naast voldoende beweging heeft je hond ook hondenvoer en water nodig. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden als het op de voedingsbehoefte van je hond aankomt. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de leeftijd van je hond en de hoeveelheid dagelijkse beweging. Zo heeft een puppy een heel andere voedingsbehoefte dan een actieve hond van 8 jaar oud. Lees daarom altijd goed de verpakking van het hondenvoer en ga na wat jouw hond precies nodig heeft. Hills hondenvoer bijvoorbeeld heeft een brede keuze aan hondenvoeding om jouw trouwe viervoeter in optimale gezondheid te houden. Elk hondenvoer is samengesteld met een nauwkeurig gehalte aan belangrijke voedingsstoffen om te voorzien in de specifieke behoeften van je hond, afhankelijk van zijn leeftijd, grootte en gezondheid.

Sporten met je hond

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met je hond? In sommige gevallen is het raadzaam met de dierenarts te overleggen of het wel verstandig is om samen te sporten. Niet alle honden zijn even atletisch gebouwd en hondenrassen met een korte snuit bijvoorbeeld hebben een korter uithoudingsvermogen dan andere type honden. Heb je zelf geen hond? Leen dan eens de hond van je buren of vrienden, daar doe je hen en hun hond vast ook een plezier mee.

Wandelen

Vrij voor de hand liggend, maar wandelen met je hond is goed voor lichaam en geest. Even lekker je hoofd leegmaken in de frisse lucht vermindert stress. En je wordt er ook nog eens fit van als je het op regelmatige basis doet. Het versterkt je spieren en botten. Je bouwt er zelfs extra botmassa mee op waardoor je de kans op botontkalking verkleind. Daarnaast is wandelen weinig belastend voor je gewrichten en vooral goed voor je als je jouw werkdag vooral zittend doorbrengt. Wandelen verbetert de bloedsomloop in je benen.

Hardlopen

Samen met je hond hardlopen is een stuk leuker dan in je eentje. Hardlopen geeft je conditie een enorme boost. Is jullie conditie nog niet helemaal op peil? Probeer dan eerst stukjes te hardlopen en af te wisselen met wandelen, als een soort van interval training. Je zult ervan verstelt staan hoe snel jullie conditie wordt opgeschroefd en binnen de kortste keren lopen jij en je viervoeter met gemak 5 kilometer. Naast je conditie verbetert hardlopen ook de cognitieve flexibiliteit van de hersenen. Oftewel het vermogen van de hersenen om snel tussen taken over te schakelen.

Skaten

Als je het aandurft en je hond goed naast je loopt zonder aan de lijn te trekken, is skaten een heerlijke activiteit voor jullie beiden. Met skaten ga je wat harder dan met hardlopen, dus je hond kan er lekker op los rennen. Ook voor jou is het een goede manier om je conditie te verbeteren en het is 50% minder belastend voor je gewrichten dan hardlopen. Daarnaast train je er je buikspieren, bilspieren en beenspieren mee. Ook verbetert skaten je houding omdat je door je balans te bewaren je buik- en rugspieren traint. Een fullbody workout dus!

Dogdance

Dansen met je hond kan in de woonkamer of buiten op het gras of op het strand. Dogdancing is een echte sport en is voor iedereen die van dansen en muziek houdt. Het is een mengeling van gehoorzaamheidstraining en het uitvoeren van trucjes en dansen op muziek. Het is echt teamwork tussen jou en je hond en geeft jullie samen veel plezier zonder dat je doorhebt dat je een workout doet.

Surfen / suppen

Leuk voor in de zomer, surfen of suppen met je hond op het water. Natuurlijk moet je hond wel van water houden en geef je viervoeter voor de zekerheid een hondenreddingsvest aan. Surfen en suppen zorgt voor meer spierdefinitie. Bij beide sporten gebruik je vooral je schouder-, rug- en tricepspieren, maar ook je beenspieren. Je werkt daarnaast goed aan je balans en het heeft een meditatieve werking door het kalme geluid van water om je heen.