Mensen die online de zorgverzekering vergelijken, doen dit steeds vaker via een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingsplatform Independer, dat bezoekersdata van de afgelopen maand vergeleek met data van vorig jaar. De groep ‘mobiele vergelijkers’ is dit jaar met 12 procent toegenomen.

Nederlanders vergelijken vaker mobiel

In 2017 vergeleek 37,5 procent van de mensen zorgverzekering vanaf een mobiel apparaat. Dit jaar is dit percentage opgelopen naar bijna 42 procent. Hoewel vergelijken vanaf een ‘traditionele’ desktop computer nog steeds het populairst is onder Nederlanders (58,4 procent), is het percentage ‘pc-vergelijkers’ wel gedaald met zo’n 6,5 procent.

Ook mobiel afsluiten wint aan populariteit

Niet alleen vergelijken Nederlanders vaker vanaf hun mobiel of tablet, ook het afsluiten gaat vaker vanaf vanaf de smartphone, iPad of tablet. Waar zo’n 24 procent van de Nederlanders in 2017 een zorgverzekering uitkoos vanaf een mobiel apparaat, is dit percentage dit jaar al gestegen naar bijna 28 procent, met nog ruim twee weken te gaan. Vanaf half november tot en met 31 december heeft men namelijk nog de tijd om te wisselen van zorgverzekeraar. Mensen die hun huidige verzekering tijdig opzeggen, kunnen in januari nog overstappen. Online de zorgverzekering vergelijken kan eenvoudig gedaan worden, zowel op premie als op voorwaarden.

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering en mogen dus niemand weigeren. De zorgpremies zijn in 2018 gemiddeld met ruim 6 euro per maand gestegen. Sommige verzekeraars hielden de premies ongeveer gelijk. Anderen verhoogden de basispremie tot wel 15,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De goedkoopste zorgverzekering kost dit jaar 98,50 euro per maand, de duurste maar liefst 133,75 euro.

In de datamonitor zorgverzekering 2019 staan alle premies, vergoedingen en de verschillen ten opzichte van vorig jaar.

Steeds vaker kiest men voor naturaverzekering

Ruim 80 procent van de overstappers koos tot nu toe voor een naturaverzekering. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van de eerste overstapmaand in 2017. Dat is bovenop de stijging van 8 procent die vorig jaar al plaatsvond. Hiermee verliest de – meestal duurdere – restitutieverzekering (vrije zorgkeuze) – opnieuw marktaandeel bij Independer. In 2016 koos nog ruim 23 procent voor restitutie. Momenteel is dat nog maar bij 10,6 procent van de overstappers het geval. Tegelijkertijd groeit ook jaar op jaar het gemiddeld premieverschil tussen restitutie- en naturapolissen. In 2014 was het gemiddeld verschil nog 3,7 procent. Vorig jaar ging het om 6,7 procent en dit jaar ligt het op 8,2 procent.

Aalt van Bokhorst, zorgverzekeringsexpert bij Independer: “De prijs kan een reden zijn waarom meer mensen voor natura kiezen. We zien daarnaast ook dat de meeste naturapolissen dekking bieden voor alle ziekenhuizen. Op dit vlak zijn er dus qua vrijheid in zorgkeuze nauwelijks verschillen tussen restitutie en natura. Misschien weten steeds meer consumenten dit en kiezen ze daarom voor de goedkopere naturapolis.”