Misschien heb je zelf langere tijd thuiszorg nodig. Of is er een ander gezinslid dat zorg moet krijgen die jij niet kunt geven. Wie weet wordt het tijd dat je oude oma naar een verzorgingshuis gaat, omdat ze niet meer op zichzelf kan wonen. Of komt er regelmatig een mantelzorger over de vloer. In deze gevallen zijn er ook praktische zaken die geregeld moeten worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de meubels? Dit zijn 6 praktische tips voor de inrichting voor iemand die zorg nodig heeft. Of dat nu thuis gebeurt, of in een verzorgingshuis.

Tip 1. Eenvoudig schoon te maken

Als iemand verzorgd moet worden, kost dat tijd en energie. Degene die verzorgd moet worden heeft doorgaans niet genoeg kracht en energie om uitgebreid schoon te maken in huis. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor meubels die je gemakkelijk en snel schoon kunt maken. Kies bijvoorbeeld voor leren stoelen en een strakke salontafel, die eenvoudig af te nemen is. Dat is handig voor degene die de boel komt schoonmaken en alles is in een wip weer schoon.

Tip 2. Ga voor comfort

Dat iets gemakkelijk schoon te houden is, betekent helemaal niet dat het ook oncomfortabel moet zijn. Sterker nog: het moet juist nu wél comfortabel zijn! Ga voor stoelen die lekker zitten en waar een patiënt zonder problemen een tijdje op kan zitten. Natuurlijk kies je meubels die goed passen bij de situatie. Maar vaak zul je een stoel of bank moeten vervangen. Veel ouderen hebben bijvoorbeeld antieke meubels. Best mooi, maar over het algemeen niet comfortabel. Tijd om deze te vervangen voor meubels die wat beter gevormd zijn en goede steun geven.

Tip 3. Bewaar de ruimte

Als verzorgende is het heel vervelend als je te weinig ruimte hebt. Bovendien is dit ook voor de patiënt echt niet handig. Je moet de ruimte hebben in de wandelpaden om je goed te kunnen bewegen. Komt er een rollator of rolstoel in huis? Dan is er nog meer ruimte nodig. Kies voor meubels die veel ruimte overhouden en haal overtollige meubels weg uit de kamers die in gebruik zijn.

bank.png

Tip 4. Ga voor een duidelijke stijl

Natuurlijk moet het ook gezellig zijn in de woning van degene die zorg nodig heeft. Je kiest een bepaalde uitstraling en daar kies je passend meubilair bij. Je hoeft niet perse voor strak en minimalistisch te gaan! De industriële stijl, de Scandinavische stijl of de moderne stijl hebben vaak ook prima passend meubilair voor mensen met beperkingen. Let er bij de Scandinavische woonstijl wel op dat je gaat voor meubels zonder uitstekende poten waar iemand over zou kunnen struikelen.

Tip 5. Bied de mogelijkheid te ontspannen

Veel mensen vinden het heel prettig om wat mogelijkheden te hebben om zich bezig te houden tijdens de lange dagen. Een plekje met wat boekjes en tijdschriften kan fijn zijn. Heb je de ruimte, dan kies je een grote, mooie eettafel waar de patiënt rustig een krantje kan lezen. Het kan ook fijn zijn om ruimte te houden voor hobby's als breien, haken of borduren. Het is belangrijk dat ook ouderen en mensen die extra zorg nodig hebben toch de mogelijkheid hebben om bezig te blijven.

Tip 6. Mooie meubels

Je hebt nu al een heel lijstje met wensen en eisen voor het meubilair. Toch mag je een ding niet vergeten: de meubels moeten ook mooi zijn! Een lelijke ruimte is natuurlijk niet de bedoeling. Ga bijvoorbeeld voor een elegante glazen salontafel om het gezelliger te maken. Of kies voor wat mooie muurdecoraties om de wanden aan te kleden. Maak het gezellig, zodat degene die zorg nodig heeft zich er ook echt kan thuis voelen.

Het inrichten van een ruimte voor iemand die zorg nodig heeft, kan lastig zijn. Vaak zijn er al meubels aanwezig, waarbij je moet beslissen welke wel of niet kunnen blijven. Gaat iemand naar een verzorginshuis, dan is de situatie weer anders. Het gaat bijna altijd om een emotionele situatie, die heel lastig kan zijn voor de betrokkenen. Toch is het belangrijk dat een ruimte goed is gemeubileerd voor de omstandigheden. Of het nu gaat om thuiszorg of om een verzorgingshuis: goed meubilair kan het verschil maken!