Met 54.716 kilometer kustlijn en ontelbaar veel witte zandstranden is Indonesië de favoriete vakantiebestemming van menigeen. Maar naast het alom bekende Bali, Java en Lombok zijn er ook veel afgelegen eilandjes te vinden in dit Zuid-Oost Aziatische land. Met een visum voor toeristen is het land maximaal 60 dagen te bezoeken; en heb je ruim de tijd om ook buiten de bewoonde wereld op ontdekkingsreis te gaan. Voor een bezoek van minder dan 30 dagen is geen visum benodigd. Ongeacht de lengte van je reis, een bezoek aan Indonesië staat garant voor het ontdekken van een diversiteit aan natuur en cultuur.

Indonesië

Uit hoeveel eilanden de Indonesische archipel exact bestaat, is al jaren een punt van discussie. Het exacte aantal werd in 1996 – zonder officiële telling – bij wet vastgelegd op 17.508, maar het aantal eilanden met een officiële naam werd in 2012 op 13.466 vastgesteld, tijdens de Verenigde Naties Conferentie over de standaardisatie van geografische namen (UNGEGN).

Uiteindelijk besloot Indonesië zijn eilanden te gaan tellen, en kon daarmee tijdens de eerstvolgende conferentie in 2017, 2.590 geregistreerde eilanden toevoegen aan de reeds gedocumenteerde 13.466. Wegens de enorme hoeveelheid eilanden en de afgelegen locatie van veel plaatsen, lukte het Indonesië niet om voorafgaand aan de conferentie van 2017 het overzicht compleet te maken. Hoeveel eilanden er exact zijn, zullen we daarom waarschijnlijk pas weten bij de eerstvolgende conferentie in 2022. In de tussentijd hoeven we natuurlijk niet stil te zitten, want met 16.056 geverifieerde eilandnamen valt er alvast genoeg moois te bezoeken. Wij geven je 4 tips voor je Indonesische ontdekkingstocht.

1. Karimunjawa

Heb je al een reis naar Java gepland? Met een kleine omweg kun je ook deze kleine eilandengroep ten noorden van Jepara aan je reislijst toevoegen. Van de 27 eilanden zijn er slechts 5 bewoond, met als grootste eiland Pulau Karimunjawa. De eilandengroep wordt met name bezocht door Indonesiërs, die voor een lang weekend of vakantie hun toevlucht zoeken tot het eiland. Naast eenvoudige accomodaties die door de ongerepte natuur waanzinnig mooi gelegen zijn, biedt de westkust van het eiland zicht op wat door velen een van de mooiste zonsondergangen ter wereld genoemd wordt. Hiervoor trekt men richting het einde van de middag naar een strand met de toepasselijke naam Sunset Beach. Op het eiland zijn geen voorzieningen als supermarkten te vinden, maar street food is op elke hoek van de straat te verkrijgen, bij de typisch Indonesische warungs. Men leeft met het ritme van de dag en nacht, en het is niet moeilijk om je eenmaal daar in datzelfde ritme te mengen.

2. Sumba

Dit kleine eilandje van 11 km2 ligt onder Komodo-eiland in de provincie Oost-Nusa Tenggara en is met name geliefd onder surfers vanwege het gebrek aan concurrentie in een line-up van de golven. Liefhebbers van de tribal cultuur komen op dit eiland ook aan hun trekken: met name in het westen van Sumba is de fascinerende cultuur nog tastbaar aanwezig. In Kampung adat (traditionele dorpjes) dragen veel bewoners nog traditionele kleding, waarbij de mannen soms zelfs nog een parang (een soort machete) bij zich dragen.  Met dagelijkse vluchten vanaf Bali’s vliegveld Ngurah Rai is het relatief makkelijk om op Sumba te komen, maar rondreizen op het kleine eilandje is een ander verhaal. Veel wegen verkeren in slechte toestand, waardoor je avontuurlijk ingesteld moet zijn en flink wat tijd moet hebben om rond te reizen. Daar krijg je wel wat voor terug: doordat de gastvrije Indonesiërs je maar al te graag in hun homestay verwelkomen kun je hier het dagelijkse leven van de Sumba-bewoner met eigen ogen bewonderen.

3. Morotai

Dit eilandje in de Molukken was een belangrijke vliegbasis voor de Japanners tijdens WOII, waardoor er op het eiland nog tal van oorlogsbezienswaardigheden te vinden zijn. De vliegtuigwrakken vind je niet alleen op het eiland, maar ook in de wateren er omheen. Verlaten scheeps- en vliegtuigwrakken en een diversiteit aan vissen en koraal maken de onderwaterwereld van Morotai zeer geliefd onder duikers. Aangezien Morotai geen toeristenbestemming pur sang is, is het duiken er nog niet vercommercialiseerd. Een aantal lokale ondernemers biedt duikexcursies en -faciliteiten aan tegen zeer redelijke prijzen. Op dit eilandje kun je dus werkelijk op ontdekkingstocht, maar dan zonder de massa.

4. Wakatobi eilanden

Deze eilandengroep bestaat uit de 4 eilanden Wangi Wangi, Kaledupa, Tomia en Binongko die samen een Marine National Park vormen. De eerste twee letters van elke eilandnaam vormen samen de exotische naam van deze eilandengroep: Wakatobi. De Wakatobi eilanden liggen in het Zuid-Oostelijke puntje van Sulawesi, en daarmee midden in de zogenaamde Coral Triangle. Wakatobi wordt daarom met name bezocht door duikers. Naast een prachtige onderwaterwereld is Wakatobi vanwege de kalme watercondities ook een paradijs voor andere watersporters. Zo kan je erop uit trekken met een kayak of SUP of een zeiltocht maken. Tijdens het windseizoen van mei tot september biedt Wakatobi perfecte condities om te kitesurfen, met zowel vlak water bij de kust als golven wat verder naar buiten. Maar aangezien Wakatobi pas net ontdekt is door de kitesurf community, kunnen kiters zich hier in alle vrijheid uitleven, zonder de volle wateren van populaire kitespots.

Ontstressen

Een voordeel van het bezoeken van deze afgelegen spots, is dat je werkelijk kunt ontstressen. In de drukke westerse wereld worden we continu overspoeld met impulsen om te doen, te kopen of te bekijken. Doordat er op deze rustige eilandjes gewoonweg geen faciliteiten zijn die deze impulsen kunnen triggeren, word je als vanzelf de natuur ingetrokken, wat een stressverminderend en rustgevend effect heeft op ons brein. Dat is vaak exact wat we met een vakantie willen bereiken, en dan het liefst in een fraaie omgeving.

Visum en voorbereiding

Ga goed voorbereid op reis naar Indonesië en bedenk hoe lang je de eilandengroep wilt bezoeken. Wil je langer dan 30 dagen de tijd hebben om de archipel te verkennen? Vraag dan als toerist een visum Indonesië aan, zodat je maximaal 60 dagen de tijd hebt om door Indonesië te reizen. Weet je zeker dat je niet langer dan 30 dagen in Indonesië op reis bent? Dan is er geen visum benodigd. Naast het aanvragen van een visum zijn er nog een aantal andere zaken waarmee je je op je reis naar Indonesië kunt voorbereiden. Bekijk hier de reischecklist van de Rijksoverheid >>