Herken je dat vervelende gevoel van een droge huid? Het jeukt, irriteert en schilfert. Je huid voelt ruw en trekkerig aan. Iedereen heeft er wel eens last van. En vooral met de winter in aantocht, wil je een droge huid beter voorkomen dan genezen. Heb jij last van een droge huid? Met deze tips kom je daar gelukkig snel vanaf.

Het liefst houd je het hele jaar door je huid zacht en soepel. Dit doe je door je huid in te smeren met een dagelijkse verzorging, wassen zonder (geparfumeerde) zeep en je huid te beschermen tegen zonlicht.

De oorzaak van een droge huid

Zoals beschreven: voorkomen van een droge huid is beter dan genezen. Belangrijk daarbij is dan te weten hoe een droge huid wordt veroorzaakt. Allereerst krijg je een droge, gevoelige en schilferige huid door een vochtgebrek in de opperhuid. Dit is de huidlaag die je aan de buitenkant ziet, ook wel epidermis genoemd. Deze laag vernieuwt zichzelf continu en bestaat uit twee verschillende onderdelen:

 1. De hoornlaag, deze vind je aan de oppervlakte van de huid. Het verstevigt en beschermt je huid, bijvoorbeeld tegen uitdroging.
 2. De slijmlaag, deze ligt net onder de hoornlaag. Hier groeien nieuwe huidcellen aan die de afgestorven cellen van de hoornlaag vervangen.

De hoornlaag en de slijmlaag werken dus samen in de opperhuid. Een vochttekort in de opperhuid komt door een tekort aan huidvetten. Als de huidvetten voldoende aanwezig zijn, voorkomen deze dat er teveel vocht uit de huid verdampt. Maar hoe ontstaat dan het tekort aan huidvetten? Dit kan bijvoorbeeld door genetische aanleg of aandoeningen als psoriasis of atopische eczeem. Maar vaak komt het door ons eigen gedrag. En dat komt voornamelijk omdat we onze huid dagelijks met geparfumeerde zeep wassen. Logisch, want dat ruikt natuurlijk heerlijk. Maar het zorgt er dus wel voor dat je huid veel sneller uitdroogt. Ook centrale verwarming in de winter zorgt voor een droge lucht met als resultaat een droge huid en temperatuurswisselingen buiten kunnen bijdragen aan een trekkende, droge huid.

Voorkom een droge huid

Je wilt dus voorkomen dat extra vocht uit de huid verdampt. Maar hoe doe je dat? We vroegen het aan deskundig apotheker Drs. Joost Roth, zijn advies:

 • Douche niet te heet en te vaak, houd het liever kort.
 • Wrijf je huid niet droog met een handdoek, maar dep de huid droog.
 • Gebruik geen zeep, maar liever bad- of douchegel of -olie zonder parfum, zoals Eucerin UreaRepair Waslotion PLUS 5% Urea.
 • Zet de verwarming thuis niet te hoog.
 • Smeer de huid regelmatig in met een vochtinbrengende en hydraterende crème of zalf, zoals Eucerin UreaRepair PLUS die je vindt bij een (online) apotheek.  
 • Bescherm je huid goed tegen kou van buitenaf.

“Goede huidverzorgingsproducten koop je liever bij een apotheek dan bij de drogist om de hoek. Apothekers hebben meer kennis met betrekking tot ziektebeelden en huidaandoeningen en daarnaast een korte lijn naar de huisarts of dermatoloog”, geeft Roth nog mee. In de apotheek word je het deskundigst geadviseerd over welk type product je het best voor jouw huid kunt gebruiken.  

Watergehalte van de huid

Je zou denken dat de hoeveelheid water die je drinkt, invloed heeft op de hoeveelheid vocht die zich in je huid bevindt. Niets is minder waar. Apotheker Drs. Joost Roth: “Water drinken is natuurlijk ontzettend goed voor je lichaam. Maar uit onderzoek blijkt dat er geen significante verschillen zijn tussen het watergehalte van een droge huid en die van een normale of vette huid.” Vocht inbrengen via een crème dan maar? “Nee dat gaat niet. Je kunt géén vocht van buiten naar binnen krijgen door zogenaamde ‘vochtinbrengende’ crèmes te smeren. Wél kunnen sommige ingrediënten, zoals ureum of hyaluronzuur helpen vocht vast te houden in de huid. Deze voorkomen dat er te veel water verdampt om zo de vochtbalans van de huid te helpen herstellen.”

Urea is dé oplossing

Bij een droge huid is het belangrijk het tekort aan water aan te vullen. Je wilt je huid optimaal hydrateren, oftewel vocht inbrengen. Dit kun je aanvullen door dagelijks een verzorgende crème op de huid aan te brengen. Er is natuurlijk ontzettend veel keuze, dus welke crème kies je dan? Uit een uitgebreid onderzoek, uitgevoerd door dermatologen, is gebleken dat het ingrediënt Urea zeer effectief is als het aankomt op de bestrijding van de (extreem) droge huid. Urea zorgt ervoor dat de optimale vochtbalans van de huid wordt behouden, met als resultaat een zacht, soepel en daardoor jeugdige en frisse uitstraling van de huid. Urea is een natuurlijke, lichaamseigen stof. Het stelt de huid ertoe in staat om water beter op te nemen én het zorgt ervoor dat de huid weker wordt, waardoor schraalheid en schilfers verdwijnen.

Percentage Urea

Als je op zoek gaat naar huidverzorging met daarin het product Urea, zul je merken dat er verschillende percentages Urea worden toegevoegd. Vaak bevat een crème 5%, 10% of 30% urea. Afhankelijk van waar je de crème wilt smeren, kies je voor het juiste percentage. Over het algemeen kies je voor 5% Urea als je de crème wilt gebruiken in het gezicht of gelaat. Wil je graag lotion aanbrengen op je gehele lichaam? Kies dan voor 5% Urea bij een droge huid en 10% Urea bij een extreem droge huid (bijvoorbeeld bij Psoriasis). Voor de extreem droge, ruwe, verdikte en schilferende plekken op de huid, bijvoorbeeld voor op de handen of voeten die vaak wat droger kunnen zijn dan de rest van de huid, kies je het best een toevoeging van 30% Urea in het product. Laat je hierover altijd goed adviseren door een deskundige.  

Smeren maar!

Ook dermatologen geven aan dat Urea hét ingrediënt is voor het verzorgen van de droge huid. Eucerin is expert in huidverzorgingsproducten met Urea en heeft zelfs een speciale UreaRepair PLUS lijn. Deze productlijn bevat niet alleen Urea als hoofdingrediënt, maar ook Gluco-glycerol. Deze toevoeging helpt de huid te hydrateren en de huideigen barrièrefunctie te verbeteren. Ook vind je in de productlijn Natural Moisturizing Factors (NMF’s) die het vocht binden in de huid. Door deze toevoeging wordt de werking van Urea nog eens versterkt. UreaRepair PLUS is exclusief verkrijgbaar bij de apotheek en online apotheek. Eucerin UreaRepair PLUS:

 • Is verkrijgbaar in 5%, 10% of 30% Urea.
 • Biedt producten voor gelaat, lichaam, handen en voeten.
 • Biedt t/m 48u verlichting van het trekkerige gevoel van een droge huid.
 • Helpt ter ondersteuning van de natuurlijke huidbarrière.
 • Geschikt voor diverse huidtypen (laat je goed adviseren door een deskundige).
 • Is verkrijgbaar bij de (online) apotheek.
 • Is Dermatologisch getest.

Onderschreven door drs. Joost Roth, apotheker

Apotheker drs. Joost Roth rondde in 2000 zijn farmacieopleiding af aan de Universiteit Utrecht. Sindsdien is hij werkzaam als openbaar apotheker. Drs. Joost Roth is eigenaar van twee fysieke apotheken in het Westland en beheert vier webshops waar men terecht kan voor professioneel advies over en de aankoop van dermocosmetica. Eén daarvan is Apotheek & Huid, volledig gespecialiseerd in huidverbeterende producten voor een gezonde of een probleemhuid.