Hoe goed kennen we de basisbeginselen van hygiëne? En wat is schoon?  Je handen wassen na het toiletbezoek is in deze een open deur. Maar maakt iedereen regelmatig wel zijn werkplek en huis schoon? En wat is schoon. Is dat optisch schoon omdat we de bacteriën verspreiden door onjuiste schoonmaaktechnieken?   Vaak blijkt dat we een stuk minder hygiënisch zijn dan we eigenlijk denken. Soms zitten er op een optische schone koffiemok op kantoor  meer bacteriën bevatten dan een wcbril en ook toetsenborden zijn een grote bron van bacteriële besmetting zijn.

Deze en nog eens acht schokkende feiten over hygiëne waaruit blijkt dat optisch schoon niet altijd hygiënisch schoon is:

  1. Een snijplank in de keuken kan tot wel 200 keer meer bacteriën bevatten dan een wc-bril
  2. Meer dan één op de vier gebruikers van het openbaar vervoer heeft resten van uitwerpselen op zijn of haar hand.
  3. Wanneer het toilet wordt doorgespoeld met de deksel niet op de pot, kunnen bacteriën zich tot wel twee meter verspreiden
  4. Afstandsbedieningen zijn in het ziekenhuis vaak de grootste verspreiders van ziektekiemen
  5. In de lade van een koelkast zijn gemiddeld 750 keer (!!) meer bacteriën aanwezig dan veilig wordt geacht
  6. Bacteriën die gelinkt worden aan huid- en urineweginfecties gaan pas dood bij temperaturen van 40 graden of hoger.
  7. 43 procent van de moeders wast niet altijd haar handen na het verschonen van een luier
  8. Een handtas kan wel 10.000 bacteriën per 2,5 vierkante centimeter bevatten