Ben je ook vaak moe na een lange dag op kantoor? Bij langdurig stilzitten neemt de bloedcirculatie af. Met als gevolg een slechte zuurstoftoevoer, trage stofwisseling en meer druk op de spieren. Maar wat kun je hier zelf aan doen?

Minder zitten en meer bewegen is de oplossing. Dat klinkt heel simpel. Toch ben je op kantoor geneigd om het grootste deel van de dag te blijven zitten. In Nederland hebben veel mensen een zittend beroep. We worden ons steeds bewuster van het belang van beweging gedurende de werkdag.

De korte wandelingen naar je volgende vergadering zijn niet voldoende om aan genoeg beweging te komen. Van hele dagen zitten achter je bureau kun je gezondheidsklachten krijgen. Daarom hebben we een paar simpele tips om je lichaam ook tijdens kantooruren in beweging te houden. 

Tip 1
Staand werken
Heb je er wel eens aan gedacht om in plaats van zittend, staand te werken? De bloedcirculatie neemt toe bij staand werken. Met als gevolg dat je productiever en creatiever bent, maar je ook minder last krijgt van rug- en nekklachten. Je voelt je fitter én kunt je beter concentreren. Neem eens een kijkje hoe de kantoorinrichting aangepast kan worden naar zit-sta werkplekken.

Tip 2
Loop wat vaker langs je collega
Heb je een vraag aan je collega? In plaats van te mailen of bellen; loop er eens langs. En als je collega op een andere verdieping zit, neem dan niet de lift maar neem de trap. Hup, die beentjes in beweging. Maak gelijk even een praatje met je collega. Een stuk gezelliger dan mailen of bellen en voor je het weet sta je weer een aantal minuten extra. Niet te lang natuurlijk, het moet wel productief blijven!

Tip 3
Haal je eigen drinken
Je hebt minstens twee liter water per dag nodig om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Zo blijf jij gezond. Neem wat vaker een korte pauze van je werkplek en haal wat te drinken. Maar doe dit wel zelf. Heel sociaal natuurlijk van je collega’s om voor elkaar drinken te halen, maar daardoor beweeg je op een dag wel minder.

Tip 4
Bezoek vaker het toilet
Een bijkomend voordeel van tip 3 bij voldoende water drinken: je moet vaker naar het toilet. Hier hoef je dus eigenlijk niet eens bij stil te staan. Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer het tijd is om naar het toilet te wandelen.

Tip 5
Traplopen
Schrap de lift uit je systeem en neem voortaan altijd de trap. Je gebruikt bij het traplopen veel meer spieren dan bij een gewone wandeling. Door trap te lopen, wordt ook nog eens het energieverbruik van de lift verlaagd, wat het milieu een handje helpt. Win-win dus!  H

Zoals je leest, is het vrij eenvoudig om aan meer beweging te komen op het werk. Het begint allemaal bij de bewustwording. Denk er dagelijks over na hoe je meer kunt bewegen en op een gegeven moment gaat het als vanzelf en voel je je een heel stuk fitter na een lange werkdag.