Volgens een schatting bevinden zich in Finland twee miljoen sauna’s, bij een bevolking van 5,3 miljoen. De sauna is zo ingebed in de Finse cultuur, dat Finnen het gevoel hebben incompleet te zijn op het moment dat ze te lang niet in een sauna zijn geweest. De gewoonte wordt hen al vroeg bijgebracht: baby’s gaan vanaf het moment dat ze een paar maanden oud zijn naar de sauna. Maar waarom is saunabezoek het belangrijkste onderdeel van de Finse cultuur? Consumed.nl loodst je door het ontstaan van de sauna heen, en zet de vele voordelen uiteen.
De eerste beschrijvingen van de Finse sauna stammen uit 1112; de Finnen zien de sauna dan ook al eeuwenlang als de plaats waar zij zichzelf fysiek en spiritueel kunnen reinigen. De sauna wordt door Finnen, die veelal een sauna in hun eigen huis hebben, gezien als de schoonste kamer van het huis die door hen geassocieerd wordt met een gevoel van welzijn. Het is daarom niet vreemd dat (met name vroeger) vele Finnen in de sauna geboren zijn, mede doordat de wanden van de traditionele rooksauna’s met een natuurlijke vorm van bacterie-resistente roet waren bekleed.
Het lijkt erop dat al veel eerder dan in 1112, in het Viking-tijdperk (naar schatting 793 – 1066 n Chr.), sauna’s aanwezig waren in de destijds heersende cultuur. Sauna-achtige stoombaden uit het Viking-tijdperk zijn nog aanwezig op plekken als Birsay. Ook in de Mayacultuur zijn beschrijvingen gevonden die duiden op de aanwezigheid van de sauna, zo’n 3.000 jaar geleden. Net als bij de Finnen was de sauna ook voor de Maya’s een plaats voor therapie en ritueel.
In een recentelijk gepubliceerd onderzoek (2018) dat door Dr. Joy Hussain van RMIT University werd geleid, werden veertig klinische studies geanalyseerd, afkomstig uit medische databases vanaf het jaar 2000. Al deze veertig studies draaiden om de gezondheidseffecten van droge sauna’s op mensen. In het onderzoek concludeert Hussain dat het gebruik van de Finse sauna en/of infrarood sauna bevorderlijk is bij onder meer patiënten met hart- en vaatziekten of met een reumatische aandoening. Daarnaast duidt het onderzoek erop dat atleten die op zoek zijn naar verbetering van hun sportieve prestaties, bij de warmtecabines zijn gebaat.
Zo zijn er talloze onderzoeken die de positieve effecten van de sauna op onze gezondheid en ons mentale welzijn in kaart hebben gebracht. Zo rapporteerde Christopher Lowry van de University of Colorado in Boulder bijvoorbeeld een verhoogde aanmaak van het gelukshormoon serotonine bij een hogere lichaamstemperatuur, volgens het door New Scientist gepubliceerde artikel Saunas could heal your mood and your heart.
Zouden we onszelf dan nu en masse naar de sauna moeten togen? Dat zou kunnen, maar we zouden ook het voorbeeld van de Finnen kunnen volgen. Alhoewel een in-house sauna in andere culturen dan de Finse vaak met pure luxe wordt geassocieerd, is het hebben van een sauna eigenlijk best binnen bereik. Zo biedt Saunakoning een groot assortiment Finse sauna’s, variërend van een eenvoudige variant voor EUR 1.129,99 tot exclusievere modellen als de barrelsauna, die ruimte heeft voor 2-6 personen en zelfs over een klein buitenterrasje met twee zitbanken beschikt (EUR 9.495,00). Saunabezoek is dus zelfs mogelijk in alle rust, in het comfort van je eigen huis.
Top Dossiers