Vanaf 3 juli 2021 komt er een verbod op plastic wegwerpartikelen. Winkels mogen geen plastic wegwerpbestek meer verkopen, piepschuim bekers mogen niet meer gebruikt worden en ook je wattenstaafjes zijn verboden. Dit brengt natuurlijk veel verandering met zich mee, maar dat is juist ook belangrijk. 

De plastic soep

We leven nu in een wereld waarin de plastic soep geen concept is, maar een realiteit. Op verschillende plekken in de oceaan drijven nu grote verzamelingen aan plastic die het zeeleven een stuk lastiger maken. De oorzaak van de plastic soep ligt voornamelijk bij de grote hoeveelheden wegwerp plastic die in de natuur terecht komen. 

Deze situatie is zo serieus dat wetenschappers verwachten dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan aanwezig zal zijn. Dit heeft een enorme invloed op ons huidige ecosysteem en de gezondheid van de aarde en het klimaat. Al dat plastic tast namelijk de koraalriffen aan, die juist voor een gezonde zee zorgen. Ook vissen en andere zeedieren komen in de problemen doordat zij plastic binnenkrijgen of verstrikt raken in dwalend plastic. 

Hoe gaat het verder?

Het Europees Parlement is al hard bezig met het zoeken naar oplossingen zodat wij ons leven en het milieu goed kunnen aanpakken. Daarom mag je vanaf 3 juli 2021 geen wegwerp plastic meer gebruiken en is er sinds 2016 al een verbod op gratis plastic tasjes. 

Ook is het plan om in 2029 90% van alle plastic flessen gescheiden in te zamelen. De plastic flessen die dan verkocht worden moeten in 2025 voor een kwart uit gerecycled plastic bestaan en in 2030 moet 30% van de flessen gemaakt zijn van hergebruikt plastic. 

Ten slotte komt er statiegeld op kleine plastic flesjes en op blikjes, zodat mensen aangemoedigd worden om ze terug te brengen naar de winkel waar zij goed gesorteerd kunnen worden voor volgend gebruik. 

Dit is echter niet genoeg om het tij te keren. We moeten hier met z’n allen aan werken.

Wat kunnen wij doen?

Natuurlijk is het niet makkelijk om als individu een grote impact te maken op het klimaat, maar dat betekent niet dat we niets kunnen doen. Elke verandering telt en het is daarom ook belangrijk dat we ons best doen om ons leven zo veel mogelijk te verduurzamen. Er zijn een aantal dingen die je kan doen:

Verminder je afval

Wanneer je boodschappen gaat doen, is het handiger om een tas van huis mee te nemen en deze te vullen. Zo hoef je geen plastic tasje meer te kopen. Boodschappen doen op de markt zorgt ervoor dat je groenten zonder plastic verpakking kan kopen. Als je wel vlees eet, kan je bij de slager vaak ook je eigen bakje meenemen, zodat je minder plastic mee naar huis neemt. Het afval dat je wel hebt, kan je dan sorteren in de juiste prullenbakken zodat het gerecycled kan worden.

Kook je eigen eten

Kant-en-klare maaltijden of voorverpakte maaltijden bevatten ontzettend veel plastic. Door je eigen eten te koken en je restjes in de koelkast of vriezer te bewaren bespaar je zowel op plastic als op voedsel. Bovendien is het erg leuk om te experimenteren met nieuwe gerechten.

Kies voor herbruikbare producten

Een kopje koffie bij de Starbucks is natuurlijk erg lekker, maar de beker is na één keer gebruiken al op. Je kan beter een herbruikbare mok aanschaffen en deze gebruiken. Steeds meer winkels geven korting wanneer je je eigen producten meeneemt en je kan ze thuis gewoon afwassen. Bovendien kan je er jaren mee doen. 

Hetzelfde geldt voor rietjes. Rietjes zijn al jaren een grote boosdoener voor het milieu, waardoor ook deze niet meer verkocht mogen worden na 3 juli. Gelukkig bestaan er allerlei milieuvriendelijke alternatieven. Zo heeft RietjesFabriek.nl een ontzettend groot assortiment met allerlei soorten herbruikbare rietjes van metaal, glas en bamboe. Metalen rietjes hebben ze zelfs in normaal en dikker formaat, voor bijvoorbeeld smoothies en milkshakes. En ook nog eens in allerlei mooie kleuren. Zo kan je stijlvol bijdragen aan een wereld zonder plastic, zonder daarvoor te hoeven inleveren op je gemak.