Je neus is een prominent onderdeel van je gezicht. Het kan je uitstraling versterken, maar je neus kan ook te veel aandacht trekken. Een neuscorrectie is dan ook een populaire behandeling in de plastische chirurgie. De redenen om te kiezen voor een correctie variëren. In het algemeen zijn deze in te delen in cosmetische en medische redenen. Het antwoord op de vraag of een neuscorrectie (of rinoplastiek) wordt vergoed door een zorgverzekeraar hangt samen met de beweegredenen.

Cosmetische redenen

Een cosmetische neuscorrectie heeft tot doel om de grootte, vorm of algemene verschijning van de neus aan te passen. Het kan voorkomen dat de chirurg ook de vormgeving van de kin aanpast om meer balans in de vormgeving van je gelaat te creëren. Veelvoorkomende wensen zijn onder andere:

 • De hoek tussen bovenlip en neus veranderen
 • De punt van de neus bijwerken
 • De neusbrug (bovenste deel van de neus) veranderen
 • De neusgaten verkleinen of vergroten
 • Een scheve neus rechtzetten

In de meeste gevallen kan de chirurg de tekenen van een neuscorrectie verbergen door de incisies aan de binnenkant van de neus te maken. Als de sneden aan de buitenkant van de neus worden gemaakt, kan een goede plastische chirurg zorgen dat deze nauwelijks zichtbaar zijn. 

Idealiter is je neus een aanvulling op je gezicht en leidt dit onderdeel de aandacht niet af van je mond, ogen en oren. Een opvallende neus kan je zelfvertrouwen aantasten; een neuscorrectie is dan een manier om meer vertrouwen te krijgen. Dit aspect bespreekt de plastisch chirurg normaal gesproken voorafgaand aan de behandeling, zodat je een realistisch beeld hebt van het te verwachten resultaat, zowel op fysiek als mentaal vlak.

Medische redenen

Een neuscorrectie kan ook een medische reden hebben, bijvoorbeeld als de neus problemen geeft bij de ademhaling. Zo kunnen allergieën voor problemen zorgen. Er zijn een aantal veelvoorkomende medische redenen voor een neuscorrectie.

Ontsteking van de neusbijholten

Achter en naast de neus liggen diverse holtes, waaronder de neusbijholten. Deze holten kunnen ontstoken raken, bijvoorbeeld door een allergie of een verstopping. De neusbijholteontsteking (of sinusitis) kan acuut of chronisch zijn. In beide gevallen kun je dan last hebben van een loopneus en een verminderd reukvermogen. Bij een acute ontsteking heb je vaak ook pijn aan de neusbijholte. Een neuscorrectie kan de problemen verlichten of compleet verhelpen.

Hazenlip

Bij geboorte kan blijken dat de baby een hazenlip heeft. Dit kan later problemen geven met onder andere eten en praten. In dit geval is er bij een operatie een medische reden om een neuscorrectie uit te laten voeren, ondanks dat de behandeling ook een cosmetisch effect zal hebben.

Andere medische redenen

In sommige andere situaties kan een neuscorrectie ook nodig zijn:

 • Bij verwondingen
 • Neusontstekingen
 • Brandwonden
 • Een gebroken neus
 • Misvorming

Ook de aanwezigheid van een tumor kan een reden zijn voor een neuscorrectie. Het kan nodig zijn dat de chirurg een goed- of kwaadaardige tumor moet verwijderen, omdat de cellen anders elders in het lichaam problemen veroorzaken.

Scheef neustussenschot

Een andere reden om over te gaan tot een neuscorrectie is door scheefstand van het neustussenschot. Dit kan zorgen voor problemen met de ademhaling. Ook kan een scheef tussenschot resulteren in ontstekingen in een van de holtes rond de neus. In deze situaties voert een chirurg een zogenoemde septumcorrectie uit, waarbij het neustussenschot wordt rechtgezet. 

Scheefstand van het neustussenschot komt vrij veel voor, de meesten mensen hebben niet eens door dat ze hier last van hebben. Als je arts constateert dat dit de oorzaak van ademhalingsproblemen is, zal hij of zij je doorverwijzen naar een plastisch chirurg.

Verschillen tussen zorgverzekeringen

De vergoeding van een neuscorrectie hangt samen met de reden voor de behandeling. Als je een medische reden hebt, bijvoorbeeld door een geboorteafwijking of aanwezige lichamelijke klachten, dan wordt een neuscorrectie in het algemeen vergoed. Er zijn wel een aantal vaste voorwaarden:

 • Je hebt een verwijzing van een arts of medisch specialist nodig
 • Je hebt een akkoord nodig van je zorgverzekeraar

Aangezien een neuscorrectie enkele duizenden euro’s kan kosten, is toestemming van je zorgverkering vereist. In dit geval wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt dus wel het eigen risico.

Het kan dus ook voorkomen dat er een medische reden is voor rinoplastiek, maar dat je eigen zorgverzekeraar geen akkoord geeft. Bijvoorbeeld omdat de partij niet overtuigd is van de noodzaak. Stem dit dus altijd eerst af met je verzekering.

Aanvullende verzekeringen

Als je om cosmetische redenen voor een correctie van de neus kiest, worden de kosten niet vanuit de basisverzekering vergoed door je zorgverzekeraar. Het is het wel mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten, hoewel het aantal aanbieders beperkt is. Ook het bedrag dat na een neuscorrectie wordt vergoed, is vaak beperkt tot enkele honderden euro’s.

Of je nu om cosmetische of medische reden kiest voor een neuscorrectie, voor het beste resultaat heb je een ervaren en gespecialiseerde plastisch chirurg nodig. 
Voor meer informatie zoek ook https://www.kliniekervaringen.nl/behandeling/neuscorrectie.