Voor sommige vitamines geldt dat het goed is om ze te combineren, zodat ze door het lichaam beter worden opgenomen. Zo gaan vitamine D en magnesium goed samen. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Het is de vitamine die verkregen wordt uit zonlicht en voeding en die soms aangevuld moet worden met een supplement om een tekort te voorkomen. Veel mensen weten echter niet dat vitamine D-supplementen geen uitwerking hebben zonder magnesium.

Ons lichaam maakt zelf vitamine D aan zodra het in aanraking komt met zonlicht. Daarnaast komt vitamine D voor in met name ‘vette’ producten, zoals vette vis. Vitamine D is een vet-oplosbare vitamine. Eieren bevatten van nature ook vitamine D. Verder zijn er producten op de markt waar vitamine D aan toegevoegd is, zoals bijvoorbeeld (room-)boter.

Vitamine D3

Wat is het verschil tussen vitamine D en vitamine D3? Je kan vitamine D onder verdelen in twee vormen, namelijk vitamine D2 (plantaardig) en vitamine D3 (dierlijk). De vitamine D vorm die je lichaam zelf aanmaakt, is vitamine D3. Naast dat vitamine D3 in je huid wordt gevormd, komt vitamine D3 van nature in een aantal voedingsmiddelen voor.

Mensen met een laag magnesium gehalte zijn minder goed in staat om vitamine D op te nemen in hun lichaam. Het blijkt dat magnesium van groot belang is bij het activeren van vitamine D. Daarnaast is een voldoende hoeveelheid aan vitamine D in het lichaam van belang voor een betere opname van magnesium in het maagdarmstelsel.

Magnesium

Magnesium is belangrijk voor de werking van onze spieren en het skelet en zorgt voor het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast is magnesium goed voor het geheugen en activeert het bovendien de natuurlijke energie in ons lichaam. Zo hebben fanatieke sporters bijvoorbeeld een verhoogde behoefte aan magnesium doordat ze veel zweten. Wat extra magnesium kan ook goed zijn als je te maken hebt met stress of inspanning.

Magnesium zit onder andere in brood en graanproducten, donkergroene bladgroente, melk, melkproducten, vlees, noten en peulvruchten. Met een gevarieerd voedingspatroon krijg je er vaak voldoende van binnen. Eet je echter weinig volkoren producten, zuivel en groente, dan kan een tekort ontstaan. Het is dan een optie om voor magnesium van orangefitte kiezen.

Mocht je extra vitamine D3 gaan innemen, dan is het dus belangrijk om ook extra magnesium te slikken. Bij veel mensen die een magnesiumtekort hebben, bestaat de kans dat bij inname van vitamine D de bloedspiegel van deze vitamine niet zal verhogen.