Heb je ook gemerkt dat het de laatste jaren in Nederland steeds warmer wordt? Klimaatverandering is een wereldwijd probleem, ook Nederland krijgt er steeds meer mee te maken. Maar wat staat ons te wachten op het gebied van gezondheid door klimaatverandering?

Als het over klimaatverandering gaat, denken we al snel aan de invloed die het heeft op de zeespiegel, waterafvoeren en de natuur. Maar het heeft óók invloed op de menselijke gezondheid. Bijvoorbeeld meer hittegolven met hittestress als gevolg. Maar ook hooikoorts en andere allergieën nemen toe door klimaatverandering. Hoe groot het effect hiervan is op de gezondheid van de Nederlandse bevolking is nog lastig te bepalen. Maar effect heeft het zeker. Het hangt af van wat we er met zijn allen aan doen om de klimaatverandering te beperken.

Een voorbeeld om zelf een steentje bij te dragen in het beperken van de klimaatverandering zijn zonnepanelen. Overweeg je om zonnepanelen te laten plaatsen, maar weet je niet precies welk soort het best bij jou past? Vergelijk dan de verschillende soorten zonnepanelen om de beste keuze te maken. De drie meest voorkomende typen zonnepanelen zijn dunne film, polykristallijn en monokristallijn. Lees hieronder de voor- en nadelen per type zonnepaneel.

Welke typen zonnepanelen bestaan er?

De drie meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn dunne film, polykristallijn en monokristallijn. Dunne film zonnepanelen zijn het goedkoopst, maar leveren ook het minste rendement op. Dit soort wordt ook wel als de nieuwe generatie zonnepanelen bestempeld en is flexibel, waardoor je deze panelen op veel plekken kan plaatsen. Dunne film zonnepanelen zijn ook nog eens het milieuvriendelijkst om te produceren.

Mono- en polykristallijne zonnepanelen zijn veruit het meest gebruikelijk om te plaatsen. Deze zonnepanelen zie je op vrijwel alle daken in Nederland liggen. Volgens Homedeal zijn de prijzen van monokristallijne zonnepanelen het hoogst, maar hebben deze ook het beste rendement. Dit type heeft een donkere kleur en valt dus minder op als ze op je dak liggen. Polykristallijne zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen en blauw van kleur. Dit type functioneert beter op bewolkte dagen, omdat het dan alsnog veel licht omzet in zonne energie.

Denk na over het type omvormer

Naast zonnepanelen moet je ook nadenken over het type omvormer. Een omvormer zet de zonne energie van de panelen om in stroom die geschikt is voor het energienet. String omvormers zijn het meest gebruikelijk. Dit type is geschikt voor een serie zonnepanelen en zet alle energie in een keer om tot bruikbare stroom. Toch kent deze omvormer ook een nadeel. Wanneer een zonnepaneel, dat verbonden is aan de string omvormer, vies of kapot is, beïnvloedt dat de resultaten van alle andere zonnepanelen.

Sommige mensen kiezen daarom in sommige gevallen voor een micro omvormer. Deze is geschikt voor één zonnepaneel en is hier ook onder gemonteerd. Dit is echter wel een duurdere optie. Het is ook mogelijk om een power optimizer te installeren. Dit apparaat werkt naast een omvormer en zorgt ervoor dat andere zonnepanelen geen nadelig effect hebben als één van de panelen slechter functioneert.

Er is dus niet één soort zonnepaneel en één soort omvormer dat het best is voor elke situatie. Bedenk wel budget je hebt en kies de voor jou ideale zonnepanelen.