Wie door gezondheidsproblemen de trap niet goed meer op en af kan, voelt zich beperkt in zijn eigen huis. Vooral bij ouderen rijst dan al snel de vraag: kan ik nog wel thuis blijven wonen? Een traplift kan uitkomst bieden.

Slecht ter been zijn, pijn, evenwichtsstoornissen of angst om te vallen: het zijn veel voorkomende redenen om traplopen te gaan vermijden. Uit cijfers* blijkt dat één op de drie thuiswonende ouderen moeite heeft om zelfstandig de trap op of af te lopen. Dat hoge aantal is op zich niet vreemd, want we worden steeds ouder en de overheid stimuleert ons om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Veel senioren willen ook niets liever. Maar de trap blijkt een belangrijk obstakel voor ouderen om zich vrij en zeker te blijven voelen in het eigen huis. Steeds de hulp van een ander nodig hebben om naar boven en beneden te gaan, of helemaal niet meer boven komen is het gevolg.

Rigoureus

Een bed in de woonkamer en met een washand in de keuken poedelen, kán een tijdelijke oplossing zijn. Maar voor veel mensen is dat niet ideaal, zeker niet als het om structurele gezondheidsproblemen gaat. De woonkamer verandert dan immers in een ongezellige slaapplek en niet meer kunnen douchen geeft velen een onfris gevoel. Voor partners is het ook een gemis als de ander niet meer boven in het gezamenlijke bed kan slapen. Verbouwen, verhuizen of zelfs opname in een verpleeghuis zijn rigoureuze stappen die mensen niet zomaar nemen. Met een veilige traplift is dat allemaal niet nodig.

Soorten trapliften

Een traplift is er voor vrijwel elke trap, of die nou hoeken of bochten heeft of helemaal recht naar boven gaat. Een traplift van Handicare bijvoorbeeld is een minimale aanpassing in huis, die veel vrijheid teruggeeft. Zo heeft Handicare onder meer een traplift met extra dunne rails, zodat andere huisgenoten de trap ook probleemloos kunnen blijven gebruiken. Ook zijn er trapliften voor extra smalle trapopgangen, trapliften waarbij de zitting automatisch naar de overloop draait en trapliften voor mensen met overgewicht. Standaard kan de traplift van Handicare een gewicht tot 137 kilo aan. Elke traplift heeft een veiligheidsgordel en dankzij speciale sensoren stopt de lift automatisch als er iets in de weg ligt. De zitting is altijd inklapbaar, zodat deze niet in de weg zit als de traplift stilstaat.

Kosten

Voor elk budget is er een traplift beschikbaar, ook tweedehands. Daarnaast is het mogelijk om een traplift te huren, bijvoorbeeld als de traploopproblemen van tijdelijke aard zijn. Elke standaard traplift is uit te breiden met verschillende opties, zoals een automatisch inklapbaar voetenplankje of een vierpuntsgordel voor extra zitveiligheid. Dat komt bijvoorbeeld van pas voor mensen die door een aandoening onverwachte bewegingen maken. Via de gemeente kunt u via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) kans maken op een financiële bijdrage voor de traplift.

* Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), april 2015