1: Vitamine E

Amandelen zitten bomvol vitamine E. Ze horen zelfs bij de beste bronnen ter wereld. Vitamine E kom je vaak tegen op de verpakking van huidproducten. Maar dat is zeker niet het enige waar deze vitamine belangrijk voor is.

Vitamine E speelt namelijk ook een rol bij de stofwisseling in je cellen én het werkt als een krachtige antioxidant. Dit wil zeggen dat de vitamine helpt om je lichaamscellen te beschermen tegen schade. Hierdoor wordt het verouderingsproces van je cellen afgeremd.

Onderzoeken linken vitamine E dan ook aan een lager risico op ziektes, zoals alzheimer en hartaandoeningen.

2: Nog meer antioxidanten

Naast vitamine E bevatten amandelen nog veel meer antioxidanten, die ook weer helpen om je lichaamscellen langer jong en gezond te houden.

Deze antioxidanten zitten vooral in het bruine vliesje dat om amandelen heen zit. Met ongepelde amandelen profiteer je dus van de meeste gezondheidsvoordelen.

3: Vezelrijk

Amandelen zijn rijk aan vezels. Die hebben we hard nodig, want veel mensen krijgen te weinig vezels binnen. Dat komt onder andere doordat we veel bewerkte voeding en te weinig groentes en fruit eten.

Een handje noten per dag helpt om je vezelinname een fijne boost te geven. Dat is onder andere goed voor je:

 • darmflora
 • stoelgang
 • bloedsuikerspiegel
 • opname van mineralen

Ook verlaagt een vezelrijk dieet het risico op ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziektes.

4: Bijzonder veel magnesium

Veel mensen krijgen te weinig magnesium binnen. Dat klinkt raar als je weet dat er heel veel voeding is die magnesium bevat. Het probleem is dat de meeste voedingsmiddelen maar een heel kleine hoeveelheid bevatten. Daarnaast gaat de hoeveelheid magnesium in onze landbouwgrond achteruit.

Amandelen bevatten wel een goede portie van dit belangrijke mineraal. Magnesium heeft invloed op meer dan 300 processen in je lichaam, waardoor het een enorm effect kan hebben op je gezondheid. Zo kan een tekort bijvoorbeeld zorgen voor:

 • vermoeidheid
 • lusteloosheid en somberheid
 • paniekaanvallen
 • migraine
 • slapeloosheid
 • een hoge bloeddruk
 • misselijkheid en maagpijn
 • spierkrampen en spierzwakte
 • PMS
 • bloedsuikerspiegelproblemen

Redenen genoeg dus om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt.

5: Gezond gewicht

Amandelen zijn rijk aan vetten en calorieën en passen toch heel goed in een afslankdieet. Waarom? Omdat je van vetten helemaal niet dik hoeft te worden. Niet als je voor gezonde vetten, zoals die uit noten, kiest ten minste. Deze vetten dragen namelijk juist bij aan een voldaan gevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel. Twee dingen die je helpen om af te vallen of om te voorkomen dat je aankomt.

Daarnaast spelen ook de vezels hierbij een rol. Die hebben een soortgelijk effect: minder honger en minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Dit wordt bevestigd door onderzoek. Er werd bijvoorbeeld een onderzoek gedaan met 137 deelnemers, waaruit bleek dat 43 gramamandelen per dag goed hielp om honger en zin in eten te verminderen.

Amandelen bevatten wel veel calorieën, dus je kan er niet onbeperkt van snoepen. Maar het fijne is dat je dat bij amandelen ook niet zo snel doet. Een handje is een mooie portie en dan heb je je trek waarschijnlijk ook al wel gestild.

6: Goed voor je cholesterolwaardes

Te veel LDL-cholesterol in je bloed verhoogt het risico op hart- en vaatziektes. Wat je eet, heeft een enorme invloed op je cholesterolwaardes. Een van de voedingsmiddelen die goed helpen om je LDL-cholesterol te verminderen zijn, je raadt het waarschijnlijk al, amandelen.

Daarnaast bevatten amandelen ook stofjes die helpen om de oxidatie van LDL-cholesterol tegen te gaan. Die zijn zeker welkom, want de oxidatie van LDL-cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hartziektes.

Een handje amandelen per dag kan hierdoor helpen om je hart en bloedvaten gezond te houden.

Om te onthouden

Amandelen passen perfect in een gezond eetpatroon. Ze bevatten veel vezels, vitamine E, antioxidanten en magnesium. Deze voedingsstoffen helpen om je lichaam in topconditie te houden. Bovendien kunnen amandelen bijdragen aan een gezond gewicht.

Bronnen: P Knekt, A Reunanen, R Järvinen, R Seppänen, M Heliövaara, A Aromaa, Am J Epidemiol, 1994. Martha Clare Morris, Denis A Evans, Julia L Bienias, Christine C Tangney, Robert S Wilson, Arch Neurol, 2002. SY Tan, RD Mattes, Eur J Clin Nutr, 2013. Michelle Wien, David Bleich, Maya Raghuwanshi, Susan Gould-Forgerite, Jacqueline Gomes, Lynn Monahan-Couch, Keiji Oda, J Am Coll Nutr, 2010. David JA Jenkins, Cyril WC Kendall, Augustine Marchie, Tina L Parker, Philip W Connelly, Wei Qian, James S Haight, Dorothea Faulkner, Edward Vidgen, Karen G Lapsley, Gene A Spiller, Circulation, 2002.