Als Nederlanders kennen we het allemaal: de hoge werkdruk, het gejaagde leven en het bijna altijd aanwezige gevoel van stress. Ontzettend jammer natuurlijk, want dit is helemaal niet nodig. Ook in een druk of zelfs chaotisch leven is er rust te vinden. Laat stress je niet langer overheersen, en neem de controle over je leven. Met deze handige tips zorg jij ervoor dat je stress niet langer de baas laat zijn.

1. Werk aan persoonlijke ontwikkeling

De diploma’s zijn binnen en je hebt de baan van je dromen; maar dit betekent niet dat het leren verleden tijd is. Dit is hét moment om de focus op je persoonlijke ontwikkeling te leggen. Bezoek seminars en volg interessante (online) cursussen zoals een super praktische time management cursus of een ander onderwerp wat je op dit moment aanspreekt. Deze focus op jezelf zorgt ervoor dat je jezelf beter voelt, meer rust ervaart en hierdoor minder snel geïrriteerd raakt door stress.

2. Motiveer jezelf iedere ochtend

De manier waarop je jouw ochtend begint bepaald de rest van je dag. Met het verkeerde been uit bed stappen bestaat niet langer: motiveer jezelf iedere ochtend om alles uit je dag te halen en voldoende geluksmomentjes te pakken. Motiverende speeches op YouTube kunnen je hier zeker een handje bij helpen!

3. Leer mediteren

Mediteren kan in het begin lastig zijn, maar zodra je het na een paar weken onder de knie hebt kan het je ontzettend veel rust geven en het gevoel van stress verminderen. Ze zeggen niet voor niets dat een kleine 20 minuten mediteren je evenveel energie geeft als een goede nachtrust. Neem juist dat momentje voor jezelf om even tot rust te komen en je gedachten en gevoelens te ordenen.

4. Neem tijd voor jezelf

Ook wanneer mediteren echt je ding niet is is het ontzettend belangrijk om genoeg tijd voor jezelf in te plannen. Zolang jij de hele dag aan het jagen bent zal het gevoel van stress niet minder worden - juist dat momentje rust kan je ontzettend veel goede energie geven. Of je jouw momentje nu gebruikt om heerlijk in bad te gaan, een sauna te bezoeken of te schilderen: de invulling is helemaal aan jou!

5. Verander negatieve gedachten

Gedurende dag poppen negatieve gedachten regelmatig in ons hoofd op. “Doe ik het weer verkeerd”, “ik kan dit toch helemaal niet” of “ik heb hier de energie niet voor” zijn negatieve manifesterende gedachten. Verander deze eens dagelijks voor iets positiefs als “ik heb oneindig veel energie” of “ik kan alles aan”.