Veel van onze cosmeticaproducten bevatten chemische ingrediënten, zijn op dieren getest of  bevatten plastic microdeeltjes. Ook de duurzame varianten zijn nog vaak verpakt in plastic of glazen potjes. Ga je voor zero-waste, goedkoop en gifvrij? Dan kun je je maskers, tonics, dagcrèmes en scrubcreams het best zelf maken.

Ingrediënten uit je keukenkastje

Met ingrediënten uit je keukenkastje, kun je bijna alle soorten cosmeticaproducten maken. We zetten een aantal recepten voor je op een rij. Het mooie ervan is, dat je ze nog zou kunnen eten ook.

Je gezicht reinigen met oliën

Een masker werkt het beste op een schoon gezicht. Je kunt heel gemakkelijk een tonic maken met een mix van 15 ml castorolie, 25 ml olijfolie en 20 ml amandelolie. Deze mix is antibacterieel, vocht inbrengend en vol met vitaminen en mineralen. Je kunt het bewaren in een glazen potje en ’s avonds gebruiken op een nat watje.

Zoete of zoute peeling

Suiker en (grof) zout zijn goede ingrediënten om je huid mee te scrubben. Het werkt net zo goed als de kant-en-klare cosmeticaproducten die je in de winkel koopt, maar dan gegarandeerd zonder micro-plastics en andere rommel.
Een suikerpeeling maak je door 1 eetlepel suiker te mixen met 1 eetlepel argan- of amandelolie. Een eetlepel zout kun je mixen met 1 theelepel honing en een eetlepel amandelmelk.
Scrub je gezicht en de rest van je huid er heel zachtjes mee. Daarna goed afspoelen met lauw water.

Een voedend masker

Een masker is heerlijk voor je huid en gaat huidveroudering tegen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een masker van aardappel. Dit beschermt je huid tegen slechte stoffen, is vocht-inbrengend en voedend. Het voelt een beetje gek om een aardappel over je huid uit te smeren, maar het is super goedkoop en werkt echt.

Je kookt een halve aardappel even goed door. Laat het goed afkoelen en voeg er een theelepel honing en kaneel aan toe. Als het koud is, smeer het dan op je gezicht en laat het een kwartier intrekken. Daarna kun je je huid afspoelen met lauw water. Voor een optimaal resultaat, herhaal dit elke week.

Om af en toe wat variatie aan te brengen, of als je geen aardappels in huis hebt, kun je ook kiezen voor een wortel en ei masker. Je kunt een sapje maken van de wortel en dat meng je met een geklopt eiwit. Smeer het op je gezicht en laat het 15 minuten intrekken. Ook wekelijks herhalen.

Zelf crème maken

Een eigen dagcreme maken is eigenlijk veel gemakkelijker dan je denkt. Zelfs een die ook huidveroudering tegengaat. Je mixt 15 ml arganolie (anti-aging), 15 ml jojoba olie (vochtinbrengend) en 1 theelepel bijenwas in een pannetje. Laat het au bain-marie even warm worden. Vervolgens voeg je 30 ml gedestilleerd water toe. Roer alles goed door en laat het afkoelen. Je kunt er daarna nog etherische olie aan toevoegen, zodat het lekker gaat ruiken. Bewaren doe je het in de ijskast.

Wil je een extra krachtige anti-rimpelcrème maken? Voeg dan nog 5 ml rozenbottelolie en 5 ml vloeibare vitamine E aan je mengsel toe.