Wil je graag een paar kilo’s kwijt, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is het wandelen op een loopband een mooie start. Je verbrandt hiermee vet op een laagdrempelige manier zonder een super hoge inspanning te leveren of met gewichten bezig te zijn. Wat zijn de voordelen van de loopband en hoe pak je jouw vetverbranding het best aan? Hier lees je tips over afvallen door te wandelen op de loopband.    

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kun je veel kilo’s kwijtraken door te wandelen op een loopband. Daarvoor hoef je niet eens hard te lopen. Juist door een langzamere beweging bij het wandelen, verbrand je meer vet. Hardlopen is vooral goed om conditie op te bouwen, maar je gewrichten krijgen het dan zwaar te verduren. Dit vergroot de kans op blessures. Daarom is het beter voor gewichtsverlies om te kiezen voor het wandelen op een loopband. Je kunt zelf een loopband kopen of aan de wandel gaan in de sportschool.

Voordelen van de loopband

Overweeg je om aan de slag te gaan op de loopband? Wacht niet langer, want de loopband heeft verschillende voordelen.

Weersonafhankelijk

Of het nu regent buiten, het hard waait, sneeuwt of ijzelt, wandelen op de loopband binnen kan altijd. Er is geen reden om je training over te slaan. Dus wat het weer betreft, blijf je altijd gemotiveerd. Stilzitten helpt niet bij afvallen, dus het is belangrijk regelmaat te hebben in je beweging. En dat is het fijne aan een loopband. Weer of geen weer, je kunt altijd wandelen en de regelmaat behouden.

Verschillende spieren trainen

Wist je dat je tijdens het wandelen veel verschillende spieren traint? Je gebruikt bij het wandelen je bovenbenen, hamstrings, bil- en kuitspieren. Maar ook je rug- en buikspieren span je aan om een goede wandelhouding aan te nemen. Dit zijn allemaal grote spiergroepen. Doordat je deze allemaal tegelijkertijd aan het werk zet, verbrand je veel calorieën en daarmee verlies je gewicht.

Inzicht in calorieën

Op een loopband wordt veel informatie weergegeven. Zo kun je zien hoeveel calorieën je tijdens je wandeling verbrand, hoe hoog je hartslag is, welke afstand je wandelt en hoe snel je gaat. Je kunt zelf instellen hoe snel je wilt wandelen, hoe lang en eventueel een hellingshoek eraan toevoegen om de wandeling nog wat zwaarder te maken.

Beweging en ontspanning combineren

Tijdens het wandelen op een loopband kun je je favoriete muziek opzetten, maar je kunt er ook voor kiezen om je Netflix serie te kijken. Die wandeling gaat zo een stuk sneller voorbij omdat je bent afgeleid. Je hebt eigenlijk niet eens door dat je aan het sporten bent. Je beweegt en ontspant tegelijkertijd.

Aan de slag met afvallen

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om aan de slag te gaan met jouw vetverbranding op de loopband.

Houd je hartslag in de gaten

Overtollige kilo’s verdwijnen alleen op het moment dat je vet aan het verbranden bent. Daarvoor is het belangrijk naar de vetverbrandingszone te kijken. Dat is het aantal slagen dat je hart per minuut moet maken om het meeste vet te verbranden. De meest optimale vetverbranding vindt plaats bij een hartslag op 60 tot 70 procent van je maximale hartslag. Het precieze aantal is voor iedereen anders. Je kunt dat zelf berekenen. Trek daarvoor je leeftijd af van 220. Ben je bijvoorbeeld 50 jaar oud? Dan is je maximale hartslag 170 (220 – 50) slagen per minuut. Als je wilt afvallen door te wandelen op de loopband, houd je dus rekening met een hartslag van 60 tot 70 procent daarvan. Dat is tussen de 102 en 119 slagen per minuut.

De juiste snelheid en duur

Begin je net met sporten? Dan zit je al vrij snel op 60% van je maximale hartslag. Ben je al wat fitter? Dan duurt het wat langer om in de vetverbrandingszone te komen. Simpelweg omdat je hart een betere conditie heeft. Ga in elk geval uit van lopen in een stevig tempo, minimaal 5 kilometer per uur. En doe dat minimaal een half uur lang, dan is je vetverbranding optimaal op gang.

Kies de hellingshoek

Wil je de wandeling wat zwaarder maken? Stel dan de hellingshoek in. Zo lijkt het alsof je een helling op wandelt. Je daagt jezelf hiermee extra uit en kunt meer calorieën verbranden. Het maakt de wandeling namelijk zwaarder. Ook train je je kuit- en bilspieren meer. Extra effectief dus.