Het wordt dit jaar extra belangrijk om je huidige zorgverzekering te vergelijken. Nu is dit hoe dan ook verstandig om te doen, maar door de ontwikkelingen binnen de zorg is vergelijken verstandiger dan ooit tevoren.

Verandering van de collectiviteitskorting

Jaarlijks verandert de inhoud van de zorgverzekering, maar dit jaar staat veel verzekerden een grote verandering te wachten. De collectiviteitskorting wordt namelijk gehalveerd van 10 procent naar 5 procent. Op die manier wijzigt er een hoop voor ruim zes miljoen mensen die via een collectief verzekerd zijn.

Of de premies daardoor ook minder aantrekkelijk worden en verzekerden massaal gaan overstappen is nog even afwachten, maar er zal waarschijnlijk wel gesleuteld worden aan de inhoud van de pakketen. Al langere tijd zijn zorgcollectieven bezig om ook te werken aan preventieve hulp aan verzekerden. Deze trend zet zich ongetwijfeld voor in het nieuwe jaar.

Wat verandert er nog meer?

In de dekking van het basispakket verandert ook het een en ander. Zo wordt er een logeervergoeding van 75 euro bij aaneengesloten behandeling zonder opname in het leven geroepen. Er wordt in het nieuwe jaar ook speciale zorg door specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten vergoed vanuit het basispakket.

Verder zullen nieuwe, extreem dure, medicijnen sneller aan het basispakket toegevoegd worden. Het is dan wel een belangrijke vereiste dat de medicijnen en behandelingen worden goedgekeurd door Zorginstituut Nederland. Momenteel is nog niet bekend welke medicijnen precies in aanmerkingen komen.

Nog een belangrijke verandering: een subsidieregeling zorgt er in 2020 voor dat de Niet Invasieve Prenatale Test, ook wel NIPT genoemd, wordt gedekt in 2020. Daar moet wel een eigen bijdrage van 175 euro voor worden betaald. Deze regeling zou eigenlijk aflopen in het nieuwe jaar, maar wordt dus verlengd voor aanstaande vaders en moeders.

Wat blijft er eigenlijk hetzelfde?

Niet het volledige pakket gaat op de schop. Het eigen risico is vastgesteld op 385 euro per jaar en mag vrijwillig verhoogd worden door de verzekerde. Uiteraard hoeft u voor een bezoek aan de huisarts geen eigen risico te betalen.

Op de derde dinsdag in september wordt pas echt duidelijk wat er allemaal gaat veranderen in het pakket van uw zorgverzekering. Als de troonrede is voorgelezen door de koning en de minister van Financiƫn de rijksbegroting heeft overhandigd zal er concreet bekend gemaakt worden wat er wordt aangepast.