Onregelmatige ongesteldheid, haaruitval of stemmingswisselingen zijn klachten waar wel meer vrouwen mee te maken hebben. Wat precies de oorzaak is en dat er ook een verband kan zijn tussen deze klachten weten veel vrouwen niet. 

Het lijken namelijk losstaande problemen maar de achterliggende oorzaak kan heel goed PCOS zijn. Ongeveer 10 procent van de vrouwen in hun vruchtbare leeftijd heeft last van dit syndroom dat zorgt voor een verstoring in de hormoonbalans. Hierdoor is de kans best groot is dat jij er ook mee te maken hebt of krijgt. 

PCOS, wat is het? 

Het PCO syndroom, oftewel PCOS, is de afkorting van het Polycysteus Ovarium Syndroom. Het betekent letterlijk meerdere vochtblaasjes in de eierstok. 

Het is niet zo dat als je last hebt van één of meerdere van bovengenoemde klachten, je 100% zeker PCOS hebt. De diagnose wordt vastgesteld als je minimaal twee van de drie volgende symptomen hebt: 

  • Oligo- of anovulatie - een onregelmatige menstruatie of een menstruatie die volledig uitblijft
  • Cyste in de eierstokken welke met een echo geconstateerd kunnen worden
  • Verhoogd vrij testosteron in het bloed. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld acne, haaruitval, hirsutisme en overgewicht

Omdat de anticonceptiepil veel van de klachten die voorkomen bij het PCO syndroom maskeert komen vrouwen er vaak pas achter wanneer ze zwanger willen worden en stoppen met de pil. Op dat moment ontdekken ze dat ze niet of heel onregelmatig menstrueren. Waardoor deze vrouwen op dat moment niet of maar heel beperkt vruchtbaar zijn. 

Verminderd vruchtbaar

Het niet vruchtbaar zijn is meestal het grootste probleem voor vrouwen. Wanneer je door een arts wordt doorverwezen zal een gynaecoloog in de meeste gevallen starten met het voorschrijven van Clomid om een eisprong op te wekken. Echter wordt hiermee niet de oorzaak aangepakt maar enkel de kans op een zwangerschap vergroot. 

Door wel de oorzaak aan te pakken verklein je ook de kans op de lange termijn risico’s, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk (vanwege overgewicht en een hoog testosterongehalte). 

Dat je bovendien zelf heel veel kunt doen om je hormoonbalans te herstellen en zo ook de lange termijn gevolgen kunt voorkomen is al helemaal niet bekend. 

Breng je hormoonbalans op orde

Je kunt de kans op een zwangerschap vergroten en je klachten aanpakken door zelf aanpassingen te maken op het gebied van voeding, stressbeperking en supplementen. 

Als eerste is het van belang je voedingspatroon zo in te richten dat je zorgt voor minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dit kan door bepaalde voeding minder te eten die pieken in je bloedsuiker triggeren, en juist andere voedingsstoffen toe te voegen die zorgen dat er minder insuline in je bloed nodig is. Deze stap vereist wel wat gewenning en aanpassing, maar is een heel effectief middel.

Stress speelt ook een belangrijke rol bij een goede hormoonbalans. Wanneer je lichaam stress ervaart maakt het onder andere het hormoon cortisol aan. Staat hier te weinig ontspanning tegenover dan kunnen de verhoudingen tussen progesteron, oestrogeen en testosteron uit balans raken, met allerlei klachten tot gevolg. 

Om dit te voorkomen is het belangrijk om voldoende tijd voor jezelf vrij te maken, te mediteren of aan yoga te doen en vaker wat te plannen waar je ontzettend blij van wordt. Ook voldoende slaap is een voorwaard om je lichaam minder stress te laten ervaren. 

Als laatste zijn er specifieke supplementen die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een betere hormoonbalans. Ook is het raadzaam om een aantal gangbare vitamines, zoals vitamine D3 en een goede kwaliteit multi vitamine te gebruiken.

Wil je meer weten over wat je zelf aan PCOS kunt doen? Meer informatie over PCOS en tips hoe je op een natuurlijke manier van je klachten afkomt vind je op HealthyHormones.eu van Myriam Koning.

hits://www.healthyhormones.eu