Als je hormonen in balans zijn, werkt je lichaam precies zoals het zou moeten werken en voel je je fit en gezond. Zijn je hormonen uit balans, dan kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes en ongemakken.

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen reguleert je menstruatie en speelt een rol bij je vruchtbaarheid. Is je oestrogeenspiegel te hoog, dan kun je dat merken aan de volgende tekenen:

1. Je borsten zijn gezwollen of gevoelig. Zijn je borsten pijnlijk of gezwollen, dan kan dit een teken zijn dat je oestrogeen te hoog is. Je borsten zijn heel gevoelig voor hormoonveranderingen.

2. Je komt aan. Aankomen is een teken dat je oestrogeen te hoog is. Te veel oestrogeen kan ook voor een opgeblazen gevoel zorgen en het moeilijk maken om af te vallen.

3. Je hebt last van onregelmatige menstruatie. Er zijn veel redenen voor een onregelmatige menstruatie. Een daarvan is een hoge oestrogeenspiegel.

4. Je verliest meer bloed dan normaal. Hoge oestrogeenniveaus kunnen er ook voor zorgen dat je tijdens je menstruatie meer bloed verliest.

5. Je hebt stemmingswisselingen. Te veel oestrogeen kan een effect hebben op je stemming. Een hoge oestrogeenspiegel kan angst, paniekaanvallen en zelfs depressie veroorzaken.

6. Je hebt regelmatig hoofdpijn. Als je vaker hoofdpijn of migraine hebt dan anders, zou het een idee kunnen zijn om je hormonen te laten nakijken. Hoge oestrogeenspiegels kunnen te maken hebben met terugkomende hoofdpijn.

7. Je hebt minder zin in seks. Oestrogeenniveaus die te hoog of te laag zijn kunnen invloed hebben op de mate waarin je zin hebt in seks. Veel mensen met hoge oestrogeenniveaus hebben minder zin in seks dan anders.

8. Je hebt last van haaruitval. Hoge oestrogeenspiegels kunnen je haar dunner maken. Ook kan het zijn dat je meer haren verliest.

9. Je handen en voeten zijn altijd koud. Slecht doorbloeding is vaak een teken van te veel oestrogeen. Als je handen en voeten altijd koud zijn, zijn je hormonen mogelijk uit balans.

10. Je slaapt slecht. Als je oestrogeen te hoog is, kun je last krijgen van slapeloosheid en moeite met in- en doorslapen.

Hoe breng je je oestrogeenspiegel weer in balans?

Met voeding kun je gelukkig veel doen om je oestrogeen weer op een gezond niveau te krijgen. Deze tips helpen je erbij:

  • Vermijd geraffineerde suikers uit verpakte voedingsmiddelen zoals koekjes en snoepjes.
  • Eet bij voorkeur glutenvrij en koolhydraatarm. Laat brood, rijst, pasta, ontbijtgranen en aardappelen uit je menu en kies voor de gezonde langzame koolhydraten uit quinoa, havermout en zoete aardappel.
  • Drink vooral water, kruidenthee en groentesappen en laat koffie achterwege.
  • Gebruik geen zuivel. Maak bijvoorbeeld je eigen yoghurt van noten en vervang je melk door ongezoete amandelmelk.
  • Eet veel groenten zoals broccoli en donkere bladgroenten om je oestrogeen in balans te brengen.
  • Maak gebruik van kruiden. Rozemarijn en vlaszaad helpen bij het balanceren van de oestrogeenspiegel. Verder helpen ook isoflavonen om je oestrogeen weer naar een gezond niveau te brengen. Deze vind je in diverse kruiden, zoals rode klaver.