De korting op de collectieve zorgverzekering wordt in 2023 afgeschaft. Dit betekent dat zo’n elf miljoen mensen volgend jaar geen korting meer krijgen op hun basisverzekering. Daarnaast lijkt de zorgpremie volgend jaar opnieuw hoger te worden. Met de overige prijsstijgingen kan dit voor sommige mensen een probleem worden. Want wat als je je zorgpremie niet meer kunt betalen?

Betalingsregeling bij achterstand

Elke maand betaal je een vast bedrag voor je zorgverzekering. Als je deze premie niet betaalt, krijg je twee betalingsherinneringen en heb je bij de meeste verzekeraars veertien of dertig dagen de tijd om alsnog te betalen. Als het je ook dan niet lukt om te betalen, kun je een betalingsregeling treffen met je zorgverzekeraar.

Registratie bij het CAK

Heb je na zes maanden je betalingsachterstand nog niet ingelopen? Dan meldt je zorgverzekeraar je aan bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) en nemen zij de premie-inning over. Je blijft wel gewoon verzekerd. In sommige gevallen zet je zorgverzekeraar wel je aanvullende verzekering stop. Zolang je bij het CAK bent aangemeld kun je daar dus geen gebruik van maken.

Hogere premie via CAK

Bij het CAK betaal je een hogere premie dan bij je zorgverzekeraar. Je betaalt namelijk naast je zorgpremie ook een zogenoemde bestuursrechtelijke premie. Als je de achterstand op je zorgverzekering hebt terugbetaald, meld je zorgverzekeraar je af bij het CAK en betaal je weer alleen het reguliere maandbedrag.

Collectiviteitskorting niet per se voordeliger

In 2023 verdwijnt de collectieve zorgverzekering en mogen zorgverzekeraars geen korting meer geven op de basiszorgverzekering. De korting is nu nog 5%. Toch hoeft dit niet per se nadelig te zijn. Een collectieve zorgverzekering lijkt misschien voordeliger door de korting, maar wellicht is er een basisverzekering die bij jou past, die standaard al goedkoper is dan de verzekering met collectiviteitskorting.

Het is daarom altijd verstandig om te kijken naar welke zorg je verwacht nodig te hebben en hier je zorgverzekering op aan te passen. De nieuwe premie van de zorgverzekeringen worden in november bekendgemaakt. Een goed moment om zorgverzekeraars te vergelijken en te zien welke het beste bij je past.