Eén van de belangrijkste vitamines is vitamine B12. Je hebt het nodig om gezond te kunnen leven. Vitamine B12 zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en helpt bij het vormen van je DNA. Belangrijk dus om een tekort te voorkomen. Van nature komt het niet of nauwelijks voor in plantaardige voeding, daarom zien we regelmatig een tekort bij vegetariërs en veganisten. De inname van vitamine B12 supplementen is in dat geval geen overbodige luxe.

Symptomen

Naast een veganistisch voedingspatroon zonder B12 supplementen, kan ook een opnamestoornis een oorzaak zijn van een tekort. Maar waaraan merk je nu dat je een tekort hebt? Je kunt dan last krijgen van de volgende symptomen:

  • tintelingen in de vingers (paresthesie);
  • een brandend of doof gevoel in armen of benen (restless leg syndrome);
  • (extreme) vermoeidheid;
  • benauwdheid;
  • depressie;
  • spierzwakte;
  • geheugenverlies;
  • slecht kunnen concentreren;
  • diarree, verlies van eetlust en gewichtsverlies;
  • jeukende huid;
  • coördinatiestoornissen;
  • duizeligheid;
  • hartkloppingen;
  • oorsuizen.

Een langdurig B12 tekort kan zeer ernstige gevolgen hebben met blijvende schade aan de gezondheid als resultaat. Ervaar je bovenstaande symptomen? Ga dan altijd naar de huisarts. Omdat veel van bovenstaande klachten op het eerste gezicht niet zo ernstig lijken, en ook bij veel andere ziektes voorkomen, kan het soms lang duren voordat een tekort aan B12 wordt vastgesteld. Benieuwd of je een tekort hebt? Doe dan de online b12 vitaminetest.

Schoon en hygiënisch

Vitamine B12 wordt gemaakt voor bacteriën die leven op planten, in je darmen en in water. Vroeger kregen we B12 binnen door ongezuiverd water te drinken en ongewassen groenten en fruit te eten. Tegenwoordig leven we zo schoon dat er praktisch geen vitamine B12 meer in ons drinkwater en plantaardig eten zit. Is vlees dan de oplossing? Ook dat biedt geen garantie voor een voldoende inname van B12. Ook ons vee eet tegenwoordig meer schoon voer en drinkt schoon water, ook zij krijgen vaak B12 supplementen om gezond te blijven. Dat zorgt er wel voor dat er B12 in melk en vlees zit, maar dat is eigenlijk hetzelfde als de B12 die je in supplementen terug vindt. Liefst neem je dus zelf een supplement, in plaats van het tweedehands binnen te krijgen. De reden dat veganisten, maar zelfs ook vleeseters, tegenwoordig een B12 supplement nodig hebben is omdat we zo schoon en hygiënisch leven.

Risico te hoge dosering nihil

Of je nu dus vegetariër, veganist of vleeseter bent, het is aan te raden om regelmatig een B12 supplement te nemen, bijvoorbeeld van b12.nl. Vaak is B12 wel toegevoegd aan bijvoorbeeld plantaardige melk en vleesvervangers voor vegetariërs en veganisten, maar is de hoeveelheid B12 hierin niet voldoende om gezond te leven. Het is, voor zover bekend uit onderzoek, niet schadelijk om teveel vitamine B12 binnen te krijgen, het teveel plas je namelijk gewoon weer uit. Een kleine groep mensen kan echter wel last krijgen van acne. Dit komt omdat de activiteit van bacteriën op de huid beïnvloed kan worden door de vitamine B12 zodat er meer ontstekingsopwekkende stoffen worden geproduceerd. Dit kan echter geen kwaad en komt slechts bij een heel klein percentage gebruikers van hoog gedoseerde B12 voor. Het risico is dus nihil, en je krijgt liever te veel dan te weinig binnen. 

Aanbevolen hoeveelheid

Hoeveel vitamine B12 heb je dan precies nodig? Voor mensen zijn er verschillende soorten B12 actief, waarvan cyanocobalamine de best onderzochte en goedkoopste vorm is. Voor cyanocobalamine B12 wordt geadviseerd dagelijks een supplement van 50µg of wekelijks een supplement van 2000µg te nemen.