Bent u gebeten door een teek? Haal de teek zo snel mogelijk weg om de kans op een besmetting met de ziekte van Lyme zo klein mogelijk te houden. Een relatief klein deel van de teken draagt de bacterie bij zich. Of u besmet wordt is dus afhankelijk van hoe lang de teek op uw lichaam aanwezig is. De bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken wordt over het algemeen pas na 24 uur overgedragen op de mens. Van de besmette mensen wordt vervolgens ook maar een gedeelte daarvan inderdaad ziek.

Teek verwijderen

  1. Verwijder de teek zo snel mogelijk. De kans op het krijgen van de ziekte van Lyme wordt zo aanzienlijk verkleind. De teek kunt u zelf verwijderen of dit laten doen door een doktersassistente.
  2. Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert. Het gevaar is dat de teek dan kan gaan braken en zo de bacterie aan u overbrengt.
  3. Verwijder de teek met een tekenpincet, tekenpen of een splinterpincet. Zet te pootjes een pincet op de kop van de vastzittende teek zo dicht mogelijk bij de huid vast zonder in het lijf te knijpen. Er zijn ook andere tekenverwijderaars te koop bij drogist of apotheek. Gebruik het product volgens de gebruiksaanwijzing. Eventueel kunt u een vergrootglas gebruiken.
  4. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem  langzaam en voorzichtig uit de huid. Mocht er een klein stukje van de teek in de huid achterblijven dan is dit niet erg omdat dit er weer vanzelf uit zweert.
  5. Ontsmet het beetwondje (nadat u de teek heeft verwijderd) met 70% alcohol of Betadine
  6. Noteert u de datum en bijtplek. Op deze manier is makkelijk terug te vinden wanneer u een tekenbeet hebt gekregen

Enkele tips