<meta charset="utf-8"/>

Heeft u last van knakkende of krakende knieën? Dit zou een voorbode van artrose kunnen zijn. Maar geen reden tot paniek, want in de meeste situaties is dit niet het geval. Wel is het slim om dit in de gaten te houden en goed naar uw lichaam te luisteren. In deze blog leggen we uit hoe u dat doet, wat artrose precies is en hoe het kan dat uw knieën zoveel lawaai maken. 

Wat is artrose?

Wat is artrose precies? Artrose is een vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit gaat. Dit kan leiden tot pijn, die vaak ontstaat wanneer je na een periode van rust weer gaat bewegen. Artrose kan op verschillende plekken optreden, zo heb je bijvoorbeeld knie artrose, artrose in de vingers, heupen of onderrug. Vaak wordt gedacht dat artrose een ouderdomsziekte is, maar de ziekte kan zich ook al op jonge of middelbare leeftijd ontwikkelen. Op dit moment hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland te kampen met deze aandoening.

Knakkende of krakende knieën?

Hoort of voelt u tijdens het opstaan of bij het lopen uw knieën knakken of kraken? Dit zou een voorteken van artrose kunnen zijn. Uit onderzoek van het Artrose Instituut blijkt namelijk dat van de 3500 deelnemers met knakkende of krakende knieën, 18 procent van hen binnen vier jaar artrose ontwikkelt. Misschien denk u nu, 18 procent is niet zo veel, maar mocht u hier last van hebben is het toch raadzaam om verder te lezen.

Hoe werkt het precies?

Fysiotherapeuten geven gelukkig aan dat krakende knieën over het algemeen weinig kwaad kunnen doen. Indien het krakken en kraken van de knie geen pijn doet, is er vaak weinig aan de hand. Wanneer het echter wel pijn begint te doen, zou er meer aan de hand kunnen zijn. Het is hierbij belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren. Voelt u naast het kraken en knakken van de knieën ook algemene stijfheid en pijn in de gewrichten? Dan zou dit misschien een voorteken van artrose kunnen zijn. Omdat bij artrose het kraakbeen steeds dunner en zachter wordt, neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Hierdoor kunnen gewrichten tegen elkaar aan gaan wrijven, wat kan leiden tot gekraak en gepiep. Het geluid dat u hoort zijn wordt dus veroorzaakt doordat het kraakbeen en het onderliggende bot van structuur veranderen. 

Reden tot paniek? Nee zeker niet!

Zoals eerder benoemt, zijn knakkende of krakende knieen niet altijd de oorzaak van artrose. Vaak kan het helemaal geen kwaad. Hoewel het soms klinkt alsof er iets kapot gaat, is dit bij de meeste mensen niet het geval. De geluiden die je knieën of andere gewrichten maken kunnen verschillende oorzaken hebben. Het zou namelijk ook gewoon kunnen komen door ouderdom, een ontwrichting, hypermobiliteit of verkorte spieren. Indien het knakken en kraken echt pijn doet en u daarnaast ook last heeft van stijfheid of zwellingen is het wel handig om advies te vragen aan een dokter.