Bij insuline denk je misschien als eerste aan diabetes, maar ook voor mensen die geen diabetes hebben, is het belangrijk om meer te weten over insuline. Dit hormoon is namelijk belangrijk voor onze gezondheid en speelt een grote rol bij aankomen en afslanken.

In dit artikel ontdek je wat insuline in je lichaam doet, wat voor invloed het op je gewicht heeft en hoe je kan zorgen voor de juiste balans.

Wat is insuline precies?

Als je eet, komt er suiker in je bloed terecht. Vooral suiker en simpele koolhydraten zorgen ervoor dat het suikergehalte in je bloed snel toeneemt. Dit suikergehalte noemen we ook wel onze bloedsuikerspiegel.

Je lichaam gebruikt de suiker in je bloed als energie. Maar voordat je lichaamscellen gebruik kunnen maken van deze energie, is er een transporteur nodig. En dat is insuline. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker je cellen in kan.

Als je bloedsuikerspiegel stijgt, krijgt je lichaam daarom het signaal dat er insuline aangemaakt moet worden.

Insulineresistentie en diabetes type 2

Als je lichaam vaak en veel insuline aanmaakt, kan het zijn dat je lichaam eraan gewend raakt. Het “luistert” dan niet meer zo goed naar insuline, waardoor je telkens meer insuline nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.

Deze ongevoeligheid voor insuline wordt insulineresistentie genoemd. Op de lange termijn kan dit proces leiden tot diabetes type 2.

Insuline en overgewicht

We vertelden je al dat insuline ervoor zorgt dat je lichaamscellen de energie uit je bloedsuiker kan gebruiken. Maar wat als er meer suiker in je bloed vrijkomt dan je lichaam op dat moment nodig heeft? Dan zorgt insuline ervoor dat het wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Dat is op zich een prima systeem. Tenzij er vaak overvloed is en bijna nooit een tekort. Waardoor die voorraden die je lichaam opslaat als lichaamsvet nooit aangesproken worden en zich alleen maar blijven opstapelen. Met andere woorden: wanneer er overgewicht ontstaat.

Het insulinehormoon in balans houden

Insuline is dus een hormoon dat we heel hard nodig hebben om onze cellen van energie te voorzien en om te voorkomen dat onze bloedsuikerspiegel te veel stijgt. Tegelijkertijd speelt het ook een grote rol bij het ontwikkelen van insulineresistentie, diabetes type 2 en overgewicht.

De onderstaande tips helpen je om insuline in balans te houden, waardoor je risico op deze gezondheidsproblemen sterk daalt. Heb je al te maken met overgewicht? Dan kan het in balans houden van je insulineniveau je helpen om van deze ongewenste kilo’s af te komen.

1: Minder suiker

Bij een suikerrijk dieet heeft je lichaam vaak en veel insuline nodig om de pieken in je bloedsuikerspiegel te verwerken. Wees daarom voorzichtig met suiker.

2: Minder simpele koolhydraten

Simpele koolhydraten hebben in je lichaam grotendeels hetzelfde effect als suiker. Wees hier daarom ook voorzichtig mee. Witbrood, wit meel, witte rijst, pasta, noedels en aardappelen zijn rijk aan simpele koolhydraten.

3: Slapend gezond worden

Een goede nachtrust is zeer belangrijk voor je gezondheid. Een slechte nachtrust verhoogt namelijk het risico op onder andere ontstekingen en hartziektes. Daarnaast wordt een gebrek aan slaap ook gelinkt aan een verminderde gevoeligheid voor insuline en een grotere kans op diabetes type 2. Zorg er daarom voor dat je iedere nacht ongeveer 8 uur slaapt.

4: Blijf in beweging

Als je sport, verbetert je insulinegevoeligheid direct. En deze verbetering kan 2 tot 48 uur lang aanhouden, afhankelijk van welke sport je beoefend hebt. Een combinatie van krachttraining en cardio is zeer effectief.

5: Eet veel groentes en fruit

Een eetpatroon dat rijk is aan groentes en fruit helpt om je risico op allerlei ziektes te verlagen, waaronder hart- en vaatziektes. Ook voor je insulinebalans is het verstandig om veel groente en fruit te eten. Let er wel op dat je niet te veel suikerrijk fruit eet.

Om te onthouden

Insuline is zeer nuttig, maar hoge niveaus van dit hormoon kunnen bijdragen aan gezondheidsproblemen, waaronder overgewicht. Minderen met suiker en simpele koolhydraten, een goede nachtrust, lichaamsbeweging en veel groentes en fruit eten, helpt je om insuline in balans te houden.

Bronnen: Donga E, van Dijk M, van Dijk JG, Biermasz NR, Lammers GJ, van Kralingen KW, Corssmit EP, Romijn JA, J Clin Endocrinol Metab, 2010. Borghouts LB, Keizer HA, Int J Sports Med, 2000.