Krijg nou tieten!  Ruim 70% weet niet dat kijken belangrijker is dan voelen’

Uit onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis, blijkt dat meer dan 70% van de ondervraagden niet op de hoogte is van het feit dat het belangrijker is om regelmatig naar je borsten te kijken dan te voelen. 

Voelen is uit, kijken is in

‘Kijken naar je borsten is veel belangrijker dan voelen als het gaat om vroege herkenning van borstkanker. Door te kijken en te weten op welke veranderingen je moet letten kan het aantal sterfgevallen door borstkanker drastisch gereduceerd worden tot wellicht minder dan de helft’, aldus Marjolein de Jong, directeur van het in borstkanker gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. ‘Veel waarschuwingssignalen kun je namelijk wel zien aan je borsten, maar niet voelen. Zo sprak ik laatst een patiënt die kuiltjes zag in haar borst. Zowel zij zelf als haar huisarts voelden geen afwijkingen. Ze bleek een tumor van een paar centimeter te hebben. Nog te weinig mensen zijn op de hoogte van het feit dat kijken echt moet en voelen mag. De uitslag van de enquête die we hebben gehouden geeft eens te meer aan dat het belangrijk is veel aandacht aan dit onderwerp te schenken.’

KEN JE BORSTEN

Met de campagne ‘KEN JE BORSTEN’ vraagt het Alexander Monro Ziekenhuis aandacht voor vroege detectie van borstkanker. Hierbij verwijst het ziekenhuis naar de in Amerika ontwikkelde campagne ‘Know your lemons’. ‘Voelen mag natuurlijk wel, want zo leer je je borsten kennen. Maar zorg er vooral voor dat je weet hoe je borsten er normaal gesproken uitzien. Het is onze missie dat álle vrouwen en mannen weten op welke twaalf veranderingen ze moeten letten, en niet alleen op het knobbeltje’, aldus De Jong.

Feiten & cijfers: op dit moment sterven er ongeveer 3.200 vrouwen per jaar aan borstkanker. Eén op de 7 á 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met de ziekte. Jaarlijks zijn dit ruim 17.000 nieuwe gevallen (kanker en voorloperstadium) en dit aantal loopt nog altijd op. Vroege herkenning is cruciaal, hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe hoger de overlevingskansen.

Bron: Alexander Monro Ziekenhuis