De vrijheid die je ervaart bij het autorijden geef je niet gemakkelijk op. Toch kan een medische beperking zomaar roet in het eten gooien. Het is natuurlijk van groot belang om verantwoord de weg op te gaan. Wat wel, en wat niet mag, lees je hier.

Zwangerschap

  • Hoe verder je in de zwangerschap bent hoe lastiger het autorijden natuurlijk wordt. Hoe kun je nu toch zo lang mogelijk, verantwoord, veilig en comfortabel autorijden?
  • Autorijden is niet meer verantwoordt wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, zwangerschapskwalen, diabetes, ernstige bloedarmoede of wanneer je een risico loopt op vroeggeboorte
  • Je kan het autorijden aangenamer maken door zo recht mogelijk te zitten en bij langere ritten regelmatig tussenstops te maken. Op deze manier houdt je de bloedsomloop op gang.
  • Na de bevalling is er een bepaalde periode van herstel nodig. Er wordt dan over het algemeen ook aangeraden om de eerste twee weken na de zwangerschap nog geen auto te rijden.
  • Na een keizersnede kun je vermoeid en minder alert zijn, dit heeft natuurlijk invloed op je rijvaardigheid. Daarbij kan de wond pijn opleveren en beweging lastiger maken. Wacht dus ook na een keizersnede minimaal 2 weken voordat je weer auto gaat rijden.
  • Een gezinsuitbreiding is een goed moment om de autoverzekering na te kijken. Een inzittendeverzekering is bijvoorbeeld ten zeerste aan te raden.

Narcose

De meeste mensen voelen zich na een narcose niet helemaal fit. Duizeligheid, spierpijn, gewrichtspijn en een verminderde alertheid kunnen het autorijden lastig maken. De eerste dag na een narcose mag je dan ook absoluut geen autorijden. Wanneer je wel weer mag rijden is afhankelijk van je lichamelijke staat en de operatie die je hebt gehad. Volg dan ook altijd het advies op van de behandeld arts.

Dementie

Na de diagnose van dementie mag er geen auto meer gereden worden, uitgezonderd zijn degenen die een zeer lichte dementie hebben. In dit geval moet er wel opnieuw een rij test afgelegd worden bij het CBR. Ook je verzekeringstarieven zullen waarschijnlijk veranderen. Om overbodige kosten te voorkomen kun je het beste even online je autoverzekering berekenen. Wellicht zijn er andere aanbieders met een voordeligere optie.

Medicijngebruik

Veel medicijnen hebben in zulke mate invloed op de lichamelijke gesteldheid dat autorijden afgeraden of zelfs verboden wordt. Medicijnen tegen aandoeningen als bijvoorbeeld epilepsie of duizeligheid maken autorijden een lastig al dan niet onmogelijke taak. Volg bij het gebruik van medicijnen dan ook altijd het advies van de behandelend arts of de apotheker op. Wanneer de bijsluiter duidelijk aangeeft dat er niet gereden mag worden, doe het dan ook niet.