De afgelopen decennia zijn siliconen-toepassingen vrijwel ongemerkt uitgegroeid tot een van de belangrijkste pijlers onder de huidige geneeskunde. Het feit dat siliconen bacterie-resistent zijn en zowel zachte (en uiterst flexibele) vormen als harde toepassingen mogelijk maken, maakt dat siliconen in nagenoeg elk medisch vakgebied worden ingezet.  

Hypoallergeen isolatiemateriaal in pacemakers. Glijmiddel bij het inbrengen van instrumenten. Beschermend en genezend tissue bij huidwonden. En onmisbaar voor de werking van essentiële medische apparatuur, waaronder injectiespuiten en tubes. Siliconen dragen in belangrijke mate bij aan het succes van de huidige geneeskunde.

Tegelijkertijd zijn ze vaak een cruciale schakel in het ontwikkelen van nieuwe technologieën, zoals die van het kunsthart en (elektronische) prothesen. Met name dat laatste is essentieel, want volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verliezen wereldwijd jaarlijks tot een miljoen mensen een ledemaat – een vaak traumatische ervaring. Betrouwbare, comfortabele en levensechte prothesen kunnen het gemis ten dele wegnemen en opnieuw kwaliteit van leven bieden. De combinatie van siliconen en 3D-printtechniek maakt dit soort protheses breed bereikbaar en opent de deur naar nieuwe toepassingen, onder meer op het gebied van bionica.

Hightech applicatie

Het meest gebruikte basismateriaal van deze nieuwe generatie prothesen zijn siliconen. Niet alleen maken kunstgewrichten en verbindingsdelen van siliconen flexibele en realistische bewegingen mogelijk, ook kan met siliconen het effect van echt weefsel worden nagebootst, tot in de kleinste details. Dit laatste draagt bij aan een groter gevoel van eigenwaarde van de gebruiker en daarmee aan een hogere kwaliteit van leven. Ook de schokdempende en hypoallergene eigenschappen van het materiaal maken dat steeds meer fabrikanten siliconen gebruiken voor hun nieuwe generaties prothesen. Daar komt bij dat siliconen bovengemiddeld duurzaam en slijtvast zijn, waardoor prothesen minder vaak vervangen hoeven te worden – een zowel geestelijk als lichamelijk belastend traject voor de drager.

Cruciale rol in bionica

Een volgende toepassing van siliconen dient zich echter al aan: de combinatie van 3D-printing en siliconen maakt het mogelijk nog sneller nog levensechtere prothesen te maken die de mogelijkheden van gebruikers verder verbeteren. Naar verwachting zullen siliconen ook een cruciale rol gaan spelen in de komende revolutie in de prothese-techniek, de bionica/biomimetica. Daarbij worden ledematen niet alleen uiterlijk, maar ook innerlijk nagebootst en worden – al dan niet door het brein aangestuurde – bewegende prothesen mogelijk. Siliconen zullen een cruciaal onderdeel worden van de volgende grote sprong in de evolutie van prothesen.