De tennisarm of ‐elleboog is een veel voorkomende orthopedische blessure en komt voor bij 2% van de bevolking. In Nederland gaat het al snel over meer dan 340.000 mensen die jaarlijks last hebben van een tenniselleboog. Slechts een klein aantal mensen wordt door de huisarts doorgestuurd naar het ziekenhuis, omdat er tot voor kort niet echt een nauwkeurige behandelmethode bestond voor de tennisarm.

Overbelasting

De blessure ontstaat vaak door overbelasting, waardoor er scheurtjes komen bij de aanhechting van de spieren op het bot. Uiteindelijk raakt de pees in de elleboog ontstoken. Een tenniselleboog leidt tot veel pijn en ongemak. Bij 80% van de patiënten verdwijnen de klachten gelukkig spontaan binnen zes maanden, maar bij aanhoudende klachten zijn deze vaak lastig te behandelen.

Nieuwe behandeling

Orthopeden hebben nieuwe behandeling met innovatieve apparatuur om de langer bestaande klachten van de tenniselleboog effectief aan te pakken. Hierdoor neemt de kans op genezing toe en wordt de pijn minder of verdwijnt zelfs helemaal. De behandeling is heel kort en kan op de polikliniek. De huid wordt eerst plaatselijk verdoofd. De aangedane pees van de elleboog wordt met behulp van een automatisch injectiesysteem met twaalf kleine naaldjes aangeprikt. Met behulp van een echo wordt de juiste plaats en diepte voor deze injectie bepaald. Ook wordt bloed van de patiënt zelf (afgenomen uit de andere arm) via ditzelfde injectiesysteem met de twaalf kleine naaldjes ter plaatse geïnjecteerd. De injectie duurt slechts enkele seconden. Door het gebruik van lichaamseigen bloed wordt de genezing versneld. Het effect is al na enige weken merkbaar.

Uiteindelijk herstelt ongeveer 70-75% van de mensen die deze behandeling ondergaan. De nieuwe behandelmethode is nog maar in tien ziekenhuizen in Nederland mogelijk.

Bron: Meander MC