Patiënten met een botbreuk of een andere acute aandoening van hun bewegingsapparaat krijgen pijnstillers mee naar huis. Steeds vaker zijn dat opioïden, maar dat zijn niet bepaald veilige medicijnen. Daarom onderzocht Gijs Helmerhorst of patiënten even tevreden zijn met pijnstillers die deze bijwerkingen niet hebben. En dat blijkt zo te zijn. Toch worden opioïden nog regelmatig voorgeschreven bij dit soort pijn, concludeert hij.

Opioïden

Hoewel vaak wordt gezegd dat de bijwerkingen van opioïden meevallen, zijn deze middelen verslavend en potentieel dodelijk. Tien jaar geleden kwam Helmerhorst tijdens een onderzoeksstage in de VS voor het eerst in aanraking met het opioïdenprobleem. In de VS gaan meer dan 46 mensen per dag dood aan een overdosis van deze medicijnen. In Nederland kunnen we verslavingsproblemen nog voor zijn, stelt de promovendus.

“Enige pijn na een operatie hoort erbij en zolang dit dragelijk is, hoeft dit niet altijd behandeld te worden met zware en verslavende pijnstillers.” Als er toch sterkere pijnstillers nodig zijn, is het verstandig dat de arts een dosis voor hooguit een aantal dagen meegeeft, om dan te checken of de middelen nog steeds nodig zijn. Er komt volgens Helmerhorst steeds meer bewijs dat effectieve coping-strategieen, betere psychische gesteldheid en minder stress effectievere pijnstillers zijn dan biomedische factoren als operatietechniek of geneesmiddelen.

Gijs Helmerhorst: ‘Pain relief after musculoskeletal trauma’
Promotor: prof. dr. G.M.M.J. Kerkhoffs, prof. dr. D.C. Ring
Co-promotores: dr. P. Kloem
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur.

Bron: AMC