Een belangrijke stap in onze strijd, zo vat de Vereniging Afbouwmedicatie het vonnis samen dat de rechtbank in Arnhem velde in de zaak van de Vereniging tegen de zorgverzekeraar VGZ.  Het vonnis betreft de vergoeding van afbouwmedicatie, middelen om bijvoorbeeld antidepressiva verantwoord in kleine stapjes af te bouwen.

Hoewel de eis om volgens de nieuwe richtlijnen te vergoeden werd afgewezen, gaat VGZ nu onder voorwaarden wel een groot deel vergoeden.  

Niet zomaar te stoppen

De Vereniging Afbouwmedicatie komt op voor patiënten die van hun medicatie af willen. Met name bij antidepressiva, antipsychotica, slaapmiddelen en sterke pijnstillers als Oxycodon is het voor veel patiënten een lastig proces: de gangbare tabletsterkten zijn te grof voor sommige patiënten om veilig stoppen mogelijk te maken. Zomaar stoppen werkt meestal niet. Onttrekkingsverschijnselen als slapeloosheid, hoofdpijn, misselijkheid en stemmingswisselingen zorgen ervoor dat de patiënt vaak weer teruggrijpt naar het oude medicijn.

Afbouwmethoden

Afgelopen najaar presenteerden experts uit verschillende disciplines hun eisen in het Multidisciplinair Document. Hierin stellen zij dat patiënten met een verhoogd risico op onttrekkingsverschijnselen het veiligst worden behandeld met geleidelijk afnemende doseringen in de vorm van tabletten.

VGZ wil dat patiënten eerst proberen af te bouwen met gebruik van vloeibare doseringen. De experts raden juist het gebruik van deze druppels af, wegens een grotere kans op doseerfouten.

Terreinwinst

Toch ziet de Vereniging Afbouwmedicatie de positieve houding van VGZ als terreinwinst op weg naar ruimere erkenning van afbouwmedicatie. Deze zaak draagt bovendien bij aan de landelijke discussie over terugdringen van medicijngebruik. De aandacht laat zien dat de vereniging er niet alleen voor staat.

Ook de recente publiciteit rond de Seroxatclaims draagt bij aan aandacht voor het belang van een verantwoorde afbouw. Deskundigen vermoeden dat het de schommelingen in de bloedspiegel zijn, die een rol spelen in de nare verhalen rond het middel.

Hitlist

De Vereniging Afbouwmedicatie brengt afbouwmedicatie onder de aandacht bij zorgverleners als huisartsen, specialisten en zorginstellingen. Volgens de vereniging staan de opiumachtige pijnstillers Oxycodon en Fentanyl hoog op de hitlist voor volgende stappen. De middelen zijn zeer verslavend en het is een lange en ingewikkelde weg ervan af te komen.

De Vereniging

Met de Vereniging Afbouwmedicatie stellen patiënten en ex-patiënten zich ten doel informatie over medicijnafbouw bekend te maken onder patiënten en zorgverleners. Op korte termijn streeft de vereniging een volledige vergoeding van lagere doseringen in het basispakket na.

Bron: Vereniging Afbouwmedicatie