Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met een buikbreuk zoals een navelbreuk, buikbreuk of littekenbreuk. Een blessure dat in de meeste gevallen niet ernstig is maar wel vervelend. Maar hoe ontstaat een navelbreuk eigenlijk? En hoe is het te behandelen. U vind de antwoorden hier.

Een navelbreuk is een zwakke plek in de buikwand ter hoogte van de navel. Deze zwakke plek zorgt voor klachten zoals een uitstulping. Wanneer er namelijk een verhoogde druk in de buikholte ontstaat, kan spierweefsel of een stukje darm door de breuk naar buiten worden gedrukt. Dit wordt zichtbaar als een uitstulping onder de huid.

Een verhoogde buikdruk kan bijvoorbeeld ontstaan door hoesten, persen, zwaar tillen en niezen. Wanneer u ligt zal de uitstulping meestal juist niet zichtbaar zijn. Naast een uitstulping kunnen ook de volgende klachten ontstaan:

  • pijn
  • branderig gevoel
  • jeuk
  • misselijkheid.

Ontstaat de breuk ter hoogte van een litteken, dan wordt gesproken over een littekenbreuk. Ontstaat het elders op de buik, dan wordt het een buikwandbreuk genoemd. Bij een liesbreuk bevindt de breuk zich in de lies.

Wat u kunt doen aan een navelbreuk

Een gehele genezing is mogelijk door middel van een operatie. Er zal daarbij een kunststof matje worden geplaatst achter de breuk. Deze zal de buikwand bij elkaar houden. Vervolgens zal de buikwand in de meeste gevallen weer geheel dicht groeien. Bij een kleine breuk, kan er worden gekozen voor een interne hechting. Een operatie wordt echter alleen uitgevoerd wanneer de breuk een wat meer ernstige vorm heeft gekregen. Een kleine of beginnende buikbreuk zal niet worden geopereerd.

Om de klachten te verminderen kan worden gekozen voor een navelbreukband. Deze brace zal er voor zorgen dat de pijnklachten zullen afnemen. Hierdoor zullen dagelijkse bezigheden weer gemakkelijker worden. Daarnaast zorgt de pelotte (drukkussentje) er voor dat een uitstulping naar binnen wordt gedrukt.

Een navelbreukband wordt veel gebruikt dankzij de goede praktijkervaringen. Bijvoorbeeld tijdens de periode tot de operatie. Of juist in plaats van een operatie omdat men dit niet meer ziet zitten. Met name ouderen zien een navelbreukoperatie geregeld niet meer zitten.

Kan ik werken met een buikbreuk?

In de meeste gevallen kunt u blijven werken terwijl u een breuk heeft. Echter is het wel verstandig om extra druk in de buikholte zoveel mogelijk te voorkomen. Door een verhoogde druk vanuit de buik, kan namelijk een uitstulping ontstaan of verergeren.

Een verhoogde buikdruk kan bijvoorbeeld ontstaan door zwaar tillen. Zware werkzaamheden kunnen dus beter worden vermeden. Daarnaast is het verstandig om hoesten, niezen en persen zoveel mogelijk te voorkomen.

Navelbreuken bij baby’s en peuters

Niet alleen bij volwassenen maar ook bij baby’s en jonge kinderen kan een navelbreuk ontstaan. Bij deze vorm is de navel niet goed gesloten na het afvallen van de navelstreng. Met name negroïde kindertjes en te vroeg geboren baby’s hebben hier relatief vaak last van. De breuk kan zichtbaar worden wanneer het kindje hoest, huilt of perst. Meestal zal de uitstulping tijdens de eerste drie levensjaren steeds kleiner worden en uiteindelijk genezen. Tot het vijfde levensjaar kan een navelbreuk nog spontaan genezen. Daarna zal meestal een (kleine) operatie nodig zijn.

Wetenschappelijke informatie over navelbreuken bij baby’s vindt u hier.

Is een buikbreuk gevaarlijk?

In de meeste gevallen zal de buikbreuk niet voor ernstige symptomen zorgen. Het is met name een vervelende blessure. Daarnaast ziet een uitstulping er niet zo mooi uit.
Echter kunnen er wel ernstige klachten ontstaan wanneer de uitstulping groter wordt. Dat kan namelijk wijzen op een stukje darm dat door de breuk is gedrukt. De darm kan hierdoor dubbel geknepen worden waardoor doorstroming niet meer mogelijk is. In dat geval zal de uitstulping meteen moeten worden tegen gegaan. Ook zal vervolgens vaak een operatie nodig zijn om herhaling te voorkomen.

Meer informatie over buikbreuken kunt u vinden bij Monozorg.