In dit artikel leggen we uit wat kegeloefeningen zijn en welk wetenschappelijk onderzoek er naar de werking van kegeloefeningen gedaan is.

Wat zijn kegeloefeningen?

Kegeloefeningen zijn oefeningen die bedacht zijn voor het trainen van de bekkenbodemspieren. Arnold Kegel is gynaecoloog en heeft deze oefeningen uitgevonden. De bekkenbodemspieren worden gevoeld wanneer je jouw plas ophoudt, een man kan de penis met deze spieren op en neer bewegen als er een erectie is. Kegeloefeningen worden voor allerlei doeleinden ingezet: om de erectie te verbeteren, tegen incontinentie, voor het verhogen van het seksuele plezier en na een zwangerschap. Kegeloefeningen kunnen zowel door mannen als vrouwen worden uitgevoerd. Mannen gebruiken de oefeningen vaak om hun ejaculatie te versterken.

Er zijn drie soorten kegeloefeningen.

  • Je houdt de bekkenbodemspieren twee tot tien seconden aangespannen. Door jouw spieren aan te spannen en daarna weer te ontspannen, worden de spieren getraind.
  • Tijdens deze oefening worden de bekkenbodemspieren naar beneden gedrukt alsof je ontlast, bekkenbodemspieren zullen hierdoor ontspannen.
  • De laatste van deze drie oefeningen is een oefening waarbij je zo snel mogelijk aanspant en ontspant.

Elke oefening wordt in de regel tien keer uitgevoerd. In vijf verschillende sets. Na enkele weken kan dit worden opgerekt tot dertig herhalingen. Het zal in het begin niet eenvoudig zijn om met kegeloefeningen aan de slag te gaan. Het is namelijk even wennen om jouw bekkenbodemspieren een flink aantal keer aan te spannen. Wanneer je er enkele dagen tot weken mee bezig bent, merk je echter dat het steeds gemakkelijker gaat. Jouw bekkenbodemspieren zullen op dit moment namelijk beter getraind zijn.

Wetenschappelijke onderbouwing van kegeloefeningen

Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar kegeloefeningen. Ontdekt is dat kegeloefeningen onder andere een positief effect opleveren voor vrouwen. Vaak worden hier ook vaginale balletjes bij gebruikt.

Ook voor mannen is er onderzoek gedaan naar kegeloefeningen. Aangetoond is dat kegeloefeningen voor mannen een positieve bijdrage leveren aan het seksuele genot, ook maken de oefeningen het mogelijk om de ejaculatie langer uit te stellen. Ben je geïnteresseerd in de achtergronden en wetenschappelijke onderbouwing van kegeloefeningen? Seksuoloog en wetenschaps-auteur drs. Chris Coster heeft hier een interessante blog over geschreven.

Door de relatief kleine hoeveelheid onderzoeken, die naar kegeloefeningen gedaan is, kan het zo zijn dat het onderzoek niet direct overtuigt. Dit heeft met name te maken met de lage hoeveelheid deelnemers die er aan de meeste onderzoeken hebben meegedaan. Toch loont het de moeite om met kegeloefeningen aan de slag te gaan, uiteindelijk gaat het erom of het voor jou werkt. Levert het niet het gewenste effect op? Dan zijn er gelukkig nog veel meer methodes waarmee je aan de slag kunt. Met name jouw huisarts kan hier meer over vertellen.