Minimalisme is hot. Nieuwe opruimmethodes zoals Marie Kondo en Swedish Death Cleaning winnen in korte tijd enorm aan populariteit. Maar waarom is opruimen nu eigenlijk zo fijn en belangrijk? ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest’, zeggen ze wel. En dat is ook echt zo. Opruimen zorgt voor rust en vrije ruimte. Daardoor krijg je ook veel meer energie. Een huis vol met spullen vraagt namelijk ongemerkt veel energie. Het kan soms echt voelen alsof je vastzit. We leggen je even kort en bondig uit wat opruimen voor je gezondheid doet.

Vermindering van stress

Een huis vol met spullen voelt druk aan. Het is dan lastiger om je te ontspannen. In een lege, maar sfeervolle, warme ruimte voelen we ons vaak veel beter. Het is dan ook niet voor niets dat hier in de feng shui zoveel aandacht aan wordt besteed. In een warme, mooie, prettige, maar niet al te volle ruimte kunnen we veel beter terugkomen bij onszelf. Het is een open vrije ruimte waar we ons even helemaal leeg kunnen maken. Wel zo belangrijk in deze drukke tijden.

Nieuwe wegen inslaan

De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo geeft aan dat opruimen dingen in beweging brengt. Je maakt als het ware een nieuwe ordening. Vaak verplaats je daarbij ook dingen in je huis. Dit zorgt voor ruimte en voor rust. Daardoor kom je er sneller achter wat je zelf graag zou willen of wat echt belangrijk voor je is. Ook kun je zo gemakkelijker het oude achterlaten en nieuwe wegen inslaan. Kortom, het brengt beweging in dat wat vastzit.

Ordening geeft rust en overzicht

Wanneer je al je spullen netjes geordend hebt, dan kun je ze ook eenvoudig terugvinden. Dat zorgt voor een gevoel van rust en overzicht. Bij Swedish Death Cleaning ga je ook echt terug naar de basis. Je gooit of geeft zoveel mogelijk spullen weg. Zo houd je alleen de essentials over. Ook orden je al je spullen overzichtelijk. Denk aan alle bestanden op je pc, adresbestanden, kleding, keukenspullen. Maar ook zaken zoals je uitvaartwensen of een overzicht met logins en wachtwoorden. Zo hoeft er ook niemand te zoeken, mocht er onverhoopt iets met jou gebeuren. Je zorgt er dus voor dat alles goed georganiseerd is: van je pennendoos tot je uitvaartverzekering. Dit zorgt voor rust en overzicht en een prettig gevoel.

Stromen en nieuwe energie

Het verschil tussen een opgeruimde of rommelige ruimte is eenvoudig voelbaar. Ga eerst eens in een volle, rommelige stoffige kamer zitten. En daarna in een frisse, lege, sfeervolle kamer. Yep, dat bedoelen we dus. In een rommelige stoffige kamer voel je je moe, futloos en leeg. Je energie stroomt er niet zoals deze hoort te stromen. Zo heb je geen overzicht, kom je niet tot rust en kun je ook niet helder nadenken. In dit geval hebben je spullen de leiding in plaats van jijzelf. Begin dus snel met opruimen en nee, daarmee bedoelen we niet stapeltjes verplaatsen. Maar echt weggooien wat niet meer bij je past of je niet gebruikt.