Kan alles je gestolen worden. Voel je je somber en heb je nergens zin in? Heb je geen zin om met vrienden af te spreken, te sporten, op stap te gaan of te werken. Je kan je nergens op verheugen. Ga je liefst met je hoofd onder een kussen liggen en wachten tot de dag voorbij is? Pieker je veel en slaap je niet goed? En lukt het ook maar niet om weer de positieve dingen in het leven te zien? Niemand die je kan opvrolijken – niet je familie, niet je geliefde, niet je vrienden? Dan heb je last van somberheid en dan lukt het je niet om het leven weer van de zonnige kant te zien.

Kenmerken somberheid

  • Een neerslachtige stemming
  • Negatieve gedachten
  • Geen plezier meer beleven aan activiteiten
  • Verminderde of juist toegenomen eetlust
  • Je kan veel of juist weinig slapen
  • Concentratieproblemen
  • Je voelt je moe en je hebt weinig energie

Het belangrijkste kenmerk van somberheid is een somber gevoel. Maar er zijn nog andere symptomen die samenhangen met somberheid.

Oorzaken somberheid

Somberheid kan ook veroorzaakt worden door:

  • Heftige gebeurtenissen en psychische klachten
  • Depressie
  • Eetbuistoornis
  • Post-vakantiedip
  • Postnatale depressie
  • PTSS
  • Psychose

Heb je al een tijd lang last van somberheid en heb je het vermoeden dat je last van één van bovenstaande problemen hebt? Ga dan naar je huisarts of maak een afspraak met een psycholoog. Zij kunnen je duidelijk beeld geven of je mogelijk last hebt van psychische problemen. De huisarts kan je doorverwijzen.

Somberheid bij psychische aandoeningen

Het kan zijn dat je naast je sombere gevoelens ook last hebt van andere klachten. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, hebt last van paniek- of angstaanvallen of je hebt erg weinig energie. Het kan dan zijn dat je klachten te maken hebben met een depressie of een burn-out. Bij zowel een depressie als een burn-out komen gevoelens van somberheid vaak voor. Heb je het vermoeden dat je depressief bent of een burn-out hebt? Zoek dan zeker hulp om er weer uit te komen.

Tips tegen somberheid:

1: Bewegen

2: Verander je denken

3: Goed slapen

4: Vriendelijk zijn

5: Minder piekeren

6: Leven in het nu

7: Leuke dingen doen

De tips kun je eigenlijk het hele jaar toepassen als je je somber voelt. Maar wanneer je lijdt aan een depressie, heb je meer nodig dan dat. Je hebt dan aanhoudend last van klachten als somberheid, lusteloosheid en gebrek aan plezier. Neem zulke klachten serieus. Praat erover met iemand die je vertrouwt en ga bij klachten die langer dan twee weken aanhouden naar je huisarts. Voor een persoonlijk advies kun je ook contact opnemen met de hulplijn van Korrelatie.

Korrelatie is een landelijke organisatie die anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp biedt. Zodat je zélf weer verder kunt. Daar is vaak maar één gesprek voor nodig. Onze psychologen en maatschappelijk werkers helpen je graag verder. Zij luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp. Je kunt bellen, mailen of chatten.

Korrelatie nu ook bereikbaar via Whatsapp

Als je met Korrelatie wilt appen over psychische klachten, voeg dan het nummer 06-13863803 toe aan de contacten van je telefoon en start een gesprek. Dit kan van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur. Dit nummer kun je niet bellen en de hulpverleners van Korrelatie kunnen ook geen foto’s of spraakberichten openen.

Let op: Korrelatie werkt anoniem, maar ziet wel je WhatsApp-naam en telefoonnummer, tenzij je je nummer afgeschermd hebt. Om te voorkomen dat anderen (huisgenoten, familieleden, etc) je telefoon kunnen lezen, raden we je aan de push notificaties uit te zetten. Het kan soms even duren voor je (weer) een reactie krijgt in de WhatsApp. Wil je liever een aaneengesloten gesprek, dan werkt een chat of telefoongesprek het best.

Blijf er niet mee rondlopen, praten helpt!