Vaak wordt een eetstoornis verborgen gehouden voor de omgeving. Het is dan ook lastig om een eetstoornis te herkennen. Voor je naasten, maar ook voor jezelf. Want soms heb je zelf niet eens door dat je aan een eetstoornis lijdt. Wat zijn de symptomen van een eetstoornis en wat kun je er aan doen?  

Vanaf het moment dat je jezelf teveel met (niet) eten bezighoudt, wordt eten een probleem. Je kunt je onzeker voelen over je uiterlijk, je wilt ergens bij horen, je zoekt troost in eten of je bent bang voor de gevolgen van het eten van bepaald voedsel. Een eetstoornis kan ontstaan vanuit diverse gedachten en oorzaken.

Symptomen eetstoornis

Omdat er verschillende soorten eetstoornissen bestaan, zijn de symptomen bij elke eetstoornis anders. Laat daarom altijd de diagnose stellen door een eetstoornis professional. Denk bij een eetstoornis aan anorexia nervosa (AN), boulimia nervosa (BN), binge eating disorder (BED) of andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis. Onderstaande signalen kunnen wijzen op een eetstoornis:

  • Weinig zelfvertrouwen.
  • Afwijkend eetgedrag.
  • Angst om aan te komen.
  • Bepaalde producten vermijden.
  • Verstoord eetpatroon.
  • Overmatig bezig zijn met lijnen, eten en calorieën.
  • Verstoord lichaamsbeeld.
  • Lichamelijk contact vermijden.
  • Neerslachtigheid, piekeren en depressiviteit.
  • Zelfmoordgedachten.

Iemand met een eetstoornis zit vaak met zichzelf in de knoop en heeft daardoor meestal geen zin in contact. Dit merk je bijvoorbeeld als iemand voorheen heel sociaal was en zich steeds meer gaat terugtrekken. Daarnaast wil die persoon niet dat de eetstoornis wordt ontdekt en eet daardoor vaak alleen en gaat niet meer uit eten. Merk je dit bij iemand in je omgeving? Ga dan het gesprek aan en stimuleer hulpverlening. Voer het gesprek niet tijdens het eten, want dit is voor iemand met een eetstoornis een stressvol moment. Maar begin er bijvoorbeeld over wanneer je rustig op de bank zit.

Gevolgen van een eetstoornis

Een eetstoornis heeft een nadelige invloed op je gezondheid. Het heeft lichamelijke, psychische en sociale gevolgen. Denk bij lichamelijke gevolgen aan haaruitval, verstopte darmen, broze botten en niet meer ongesteld worden. Op psychisch gebied heb je last van stemmingswisselingen, somberheid, depressie of angst en concentratieproblemen. Daarnaast heeft het een negatieve werking op je sociale omgeving. Je krijgt bijvoorbeeld problemen op je werk, met je partner, vrienden of familie. Je hebt minder plezier in je leven en uit schaamte zonder je jezelf af en voel je je alleen.

Behandeling van een eetstoornis

Als je denkt dat je een eetstoornis hebt, ga dan zo snel mogelijk op zoek naar hulp. Praat erover met mensen die je goed kent, zoals je vrienden of familie. Mensen willen je graag helpen, je staat er niet alleen voor. Heb je de behoefte aan persoonlijke hulp of advies van een hulpverlener? Schakel dan de gespecialiseerde hulp in van afkickkliniek Changes GGZ. Met een unieke behandeling stellen zij de intrinsieke motivatie centraal om de eetstoornis aan te pakken.