Waarom moet ik toch altijd positief in het leven staan?

Het lijkt ondertussen een belachelijk fenomeen. Steeds vaker horen we het om ons heen. We moeten positief in het leven staan. We moeten alles in het leven met een lach aanschouwen. En we moeten vooral niet laten merken dat het ons niet goed gaat. Annemarie Sips – spiritueel schrijver en spreker en eigenaresse van Life and Work - heeft het helemaal gehad met de zogenaamd noodzakelijke positiviteit in ons leven. Haar conclusie: positief denken is de hype van deze tijd; maar het werkt niet.


Weg met die goeroes!


Hoe vaak kom je ze niet tegen in tv-programma’s of magazines? De alwetenden die zich profileren als de positiviteits- of mindsetgoeroes van de huidige tijd. Ze willen je leren meester over je eigen denken te worden. Het is de reinste onzin. Je kunt je simpelweg niet rijk of gezond denken. De vraag is wat we ermee bereiken als we ons zo gedragen en onszelf voor de gek houden. Sips stelt dan ook: “Mogen we dan echt niet meer chagrijnig zijn? Tuurlijk wel! Het is voor een mens gewoon niet haalbaar om continu vrolijk te zijn.” Sips is vooral bevreesd voor verwijdering van jezelf. Weglopen van emoties en een gemaakte lach hebben nog nooit iemand verder gebracht.

Eenvoudig leven – heerlijk!

Het is het adagium dat centraal staat in het leven van Annemarie Sips. Als het aan haar ligt, kan het leven niet eenvoudig genoeg zijn. Sips ziet bij veel mensen om haar heen het leven aan hen voorbijflitsen zonder dat wordt genoten van het moment. Te vaak is men op zoek naar perfectie, maar vergeten wordt waar de geest daadwerkelijk om vraagt. Rust, eenvoud, emotionele vrijheid en stoppen met zoeken zijn voor haar de elementaire zaken in het leven.

Het omarmen van een tegenslag of zomaar een slecht moment is essentieel. Natuurlijk is dat soms lastig te bewerkstelligen, maar het terugbrengen van de eenvoud in dit soort zaken – veelal slechts een oprechte acceptatie ervan – brengt rust. “Waarom zijn we toch altijd op zoek naar de reden van iets? En waarom zijn we altijd zo druk met oordelen en je mening verkondigen? En betekent een overvolle agenda nou écht een zinvolle invulling van het leven?” Het zijn vragen die ons aan het denken moeten zetten. Het leven is tenslotte te kort om te voldoen aan de verwachtingen van een ander.

Het boek: De moderne monnik


Sips schreef er onlangs het boek ‘De moderne monnik’ over. In dit boek laat ze duidelijk zien wat haar standpunt is als het gaat om de eenvoud en een zinvolle invulling van het leven. De kracht van het boek zit ‘m vooral in het vrijblijvende aspect. Sips vertelt over haar ervaringen en haar visie, maar is geen enkel opzicht opdringerig en geeft de perceptie van de lezer alle ruimte. Het boek bevat vele handvatten voor degenen die op zoek zijn naar verlichting en eenvoud in het leven. “Pik eruit wat je nodig hebt,” zegt Sips.

Het boek is onder het volgende ISBN/EAN-nummer 978-90-828797-0-4 reeds online en in de boekwinkel verkrijgbaar.

Bron: De Schrijfdokter